In 1978 ontstond er op een verjaardag het plan voor het oprichten van een lokale legale zender voor het Westland. Een aantal piraten vond, dat er meer te melden was dan alleen plaatje-praatje, zoals dat toen gedaan werd. In december 1980 werden deze plannen naar buiten gebracht, maar de oprichting van de Westlandse Omroep Stichting was pas in 1981 een feit.
Op 23 mei 1983 was de omroep voor het eerst een uur te beluisteren via de zender van Hilversum 2. Diverse politici uit Westland kwamen in dat uur hun standpunt geven over een Westlandse lokale omroep. Later dat jaar volgde er nog een uitzending op Hilversum 2.
Daarna begon het onderhandelen en vergaderen over de voortzetting van de omroep. Een lokale zender moet namelijk representatief worden bevonden voor de streek. Met zeven gemeenten in de streek was dat niet zo makkelijk. De oprichters wilden de status van regionale omroep verwerven, maar met Radio Rijnmond en Radio West in oprichting werd dat verzoek afgewezen. Daarna duurde het nog eens maanden voordat er een machtiging kwam van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.
Ontwikkeling radio
In 1986 ging de omroep definitief van start met uitzendingen op zondag. Op dat moment werkten er 24 vrijwilligers mee aan de diverse programma's waaronder sport, cultuur en nieuws. Deze uitzendingen kwamen vanuit een huis in Heenweg.
Na verloop van tijd kwamen er mensen en uren bij. Een aanbod om te verhuizen naar de voormalige kleuterschool aan de Van der Kest Wittensstraat in 's-Gravenzande werd aangenomen, alhoewel het een veel te grote ruimte was voor een omroep met zo weinig middelen.
Toen ook reclame op lokale omroepen wettelijk werd toegestaan, kon de WOS na jaren improviseren geld gaan besteden aan betere technische faciliteiten. Na enige tijd konden zelfs betaalde krachten worden aangenomen. De vrijwilligersorganisatie werd meer en meer een professioneel bedrijf. In de laatste week van 1989 startten de vrijwilligers van de WOS met proefuitzendingen van 7.00 tot 19.00 uur. Tijdens die uitzendingen werd onder meer aandacht besteed aan een actie van Jos Kester voor Roemenië. Dit werd een groot succes, waardoor er werd besloten om vanaf april 1990 definitief met een dagprogrammering te starten. In 1991 werd de zendtijd verder uitgebreid naar 24 uur per dag.
In december 2001 verkreeg de WOS officieel de status 'lokale omroep van Maassluis'. Hierdoor kon de omroep ook zich meer op deze stad aan de Waterweg gaan richten.
In 2002 werd er een nieuwe mijlpaal bereikt, van 5 uur ‘s ochtends tot 12 uur 's avonds op werkdagen werden de programma's gepresenteerd. Ook in het weekeinde waren voortaan bijna de hele dag en avond gepresenteerde programma's te beluisteren.
WOS Radio verzorgde herhaaldelijk speciale programma's. Daartoe werd rond de verkiezingen en bij wateroverlast de programmering aangepast. Alle vrijwilligers droegen bij zulke gebeurtenissen hun steentje bij om de laatste actualiteiten bij de luisteraar te krijgen.
Ontwikkeling TV
Begin jaren negentig start de WOS met éénmalige tv-uitzendingen. In 1995 wordt begonnen met een tekst-tv cyclus. Door middel van teksten wordt de kijker op de hoogte gebracht van nieuws uit de regio en van uitgaanstips.
In oktober 1997 begint WOS TV voorzichtig met het brengen van bewegende beelden. Vele mensen werken uren aan het tv-programma het weekoverzicht, waarin de kijker in een aantal minuten bijgepraat wordt over het nieuws van de week ervoor.
Na ruim een jaar ervaring doet de WOS opnieuw een vernieuwende sprong. Het aantal vrijwillige tv-medewerkers is toegenomen, waardoor er nieuwe programma's kunnen worden gemaakt. Zo starten in april 1999 de programma's Westland Report en Sport Report. In 2000 wordt er een live-uitzending verzorgd vanuit De Kiem in ‘s-Gravenzande. Door het spannen van een kabel over de lantaarnpalen vanuit de WOS studio naar De Kiem kan de uitzending direct bij de Westlander op de buis worden gebracht.
De WOS tv-ploeg trekt er ook regelmatig op uit om een semi-live registratie te maken. Meerdere camera's registreren het evenement en een regisseur schakelt van de ene naar de andere camera. Op deze manier worden onder meer kerstconcerten, het varend corso en af en toe voetbalwedstrijden opgenomen en uitgezonden. De meeste medewerkers van WOS Tv zijn vrijwilligers die wekelijks of maandelijks enkele uren in deze tijdrovende hobby steken.
Door samenwerking met Dorpsjournaal Monster, Video Journaal Groep ‘s-Gravenzande, Video Archief Hoek van Holland en Video Schipluiden kan de WOS putten uit veel cameramensen.
In september 2001 zendt WOS TV opnieuw live uit. Dit maal met aandacht voor de volksraadpleging in verband met de herindeling van het Westland. Door het slechte weer ontstaat er echter ook wateroverlast in een groot deel van het gebied, waardoor de live tv-uitzending veel in het teken komt te staan van deze berichtgeving. Bijna alle gemeentehuizen in het Westland hebben de tv op de WOS staan voor de laatste berichtgeving.
In augustus 2003 is er weer een mijlpaal voor de tv-afdeling van de WOS. In verband met het Trompfestival wordt ieder uur een journaal gemaakt. Dit betekent naast verschillende cameramensen ook een koerier die ieder uur heen en weer rijdt tussen de studio en Ter Heijde. Het festival wordt afgesloten met een kerkdienst, die WOS TV met een satellietverbinding rechtstreeks in de huiskamers van kijkers in het Westland en Maassluis brengt.
In november 2003 zijn er verkiezingen in het kader van de herindeling van het Westland. WOS TV maakt live tv vanaf 3 lokaties, te weten de studio in 's-Gravenzande, Naaldwijk en Schipluiden. Ruim 50 personen werkten die avond om zo snel mogelijk het verkiezingsnieuws in de huiskamers te krijgen.
Op 8 april 2004 komt WOS TV na jarenlang onderhandelen opnieuw op de kabel in Hoek van Holland.
Teletekst
Door het eigen tv-kanaal kan de WOS ook Teletekstpagina's gaan verzorgen. Deze pagina's worden dagelijks ververst en zijn niet meer weg te denken bij de kijkers in Westland, Maassluis, Midden-Delfland en Hoek van Holland die op zoek zijn naar bepaalde informatie.
Onder meer het nieuws en weer, sportinformatie, agendaberichten en de radio en tv-programmering kunnen worden bekeken.
30-jarig bestaan
In 2011, het jaar waarin de WOS het dertigjarig bestaan heeft gevierd, onderging ons studiocomplex met de hulp van een groot aantal bedrijfsvrienden van de WOS een zeer ingrijpende opknapbeurt. Bij de twee radiostudio’s kwam dat bijvoorbeeld neer op een complete herinrichting. De website www.wos.nl is grondig vernieuwd in 2011 en begin 2016 opnieuw. WOS Nieuws mag zich anno 2016 laten voorstaan op een snel groeiend aantal volgers op Twitter (per 1 mei 2016 ruim 18.000). Door de directe koppeling van het tekstsysteem naar Facebook en de invoering van een WOS-App is de aanwezigheid van de WOS in de sociale media aanzienlijk toegenomen.
WOS 100 en WOS Plein
Een van de jaarlijkse hoogtepunten op WOS Radio is de uitzending van de zogeheten WOS 100 op de laatste werkdag van het jaar. Deze lijst is samengesteld door de luisteraars, die in de weken voor kerstmis hun favorieten kunnen kiezen op de website www.wos.nl/100
Sinds 2011 bestaat het fenomeen WOS Plein. WOS Radio wordt dan bijna een week lang overdag uitgezonden vanuit een kleine glazen kas vanaf het centrale plein in winkelcentrum De Tuinen uit Naaldwijk. In de eerste jaren was de drijfveer: inzameling van voedsel en dagelijkse gebruiksartikelen voor de Voedselbanken die in onze regio actief zijn. Zowel particulieren als bedrijven werden opgeroepen goederen te doneren. In de jongste jaren zijn voor andere doelen acties ontplooid, zoals voor Hospice Beukenrode in 2014. Er zijn tijdens het WOS Plein zo veel mogelijk optredens van regionale artiesten.
Lokale Omroep van het Jaar!
In 2014 is WOS Media, onder de vlag van de overkoepelende organisatie OLON, verkozen tot Lokale Omroep van het Jaar. Tevens werd WOS-redacteur Margriet van der Eijk uitgeroepen tot Presentatietalent van het jaar in de categorie Televisie.
Dit betekende voor de WOS een uiting van scheepsrecht, want het was voor het derde opeenvolgende jaar dat de omroep uit 's-Gravenzande tot de finalisten behoorde. Na een voorselectie uit de 88 kandidaten waren er zeven deelnemers genomineerd voor de felbegeerde titel. Naast WOS Media waren dat omroepen uit Beuningen en Druten, Eindhoven, Enschede, Groningen, Horst aan de Maas en Oss.
Uit het juryrapport: "De WOS laat op een eigentijdse manier zien hoe een omroep moet functioneren in de regio/streek waarin zij verankerd is; een model-omroep voor andere streken in Nederland." Verder wordt gewezen op de focus van de WOS "op de leefwereld van het Westland en omstreken in al haar facetten. Van actualiteit, sport tot cultuur. Alles vind je bij deze omroep. Met eigen middelen en minimale subsidie een volwaardige omroep, die fris oogt en durf toont. Dit wil de jury belonen."
Samenwerking
Het jaar 2015 kan worden gekenmerkt als het jaar waarin diverse vormen van samenwerking met andere media tot bloei en/of tot stand kwamen. De meest opvallende samenwerking is die met de regionale instelling Omroep West. Op werkdagen is een camerajournalist van Omroep West bij WOS Media over de vloer en draait hij of zij mee in het team dat het TV Nieuws maakt. De samenwerking, die ook het onbeperkte gebruik van elkaars archiefmateriaal omvat, heeft vanaf dag 1 op een natuurlijke wijze gestalte gekregen.
Ook met Rijnmond wordt er goed samengewerkt. De omroepen wisselen regelmatig items en informatie met elkaar uit. Verder zijn er ook regelmatig samenwerkingen met andere omroepen als SCHIE en OPEN Rotterdam voor gezamenlijke dossiers als het project Hoekse Lijn en wordt er sinds eind 2018 samengewerkt met Omroep Venlo, DTV Nieuws en Studio 040 om een team van onderzoeksjournalisten samen te stellen die voor de omroepen belangwekkende en diepgravender nieuwsverhalen maken. Met die laatste omroepen wordt ook gewerkt aan een nieuwe website en app die in 2020 moet worden gelanceerd.
Nieuwe vormgeving en eigen tv-studio
In september 2019 is het moment gekomen dat de WOS een nieuwe stap richting verder professionalisering zet. De omroep, die in diezelfde maand ook het keurmerk Streekomroep kreeg, is namelijk gestart met gepresenteerd nieuws vanuit een eigen tv-studio. Elke werkdag een nieuwsoverzicht en op zaterdag en zondag een weekoverzicht. Ook de sport wordt sindsdien vanuit de studio gepresenteerd en kent nu ook een talkshow-versie op de donderdag, waar relevante gasten aanschuiven om terug te kijken en vooruit te blikken. Misschien nog wel de grootste verandering is de vormgeving. Zo zijn alle programma's op radio en tv voorzien van een nieuw jasje en heeft de WOS een herkenbaar geluid gekregen, dat terugkomt in alle publicatievormen.
Start HD einde teletekst
Begin januari 2020 gaat de WOS via Caiway uitzenden in HD. Door de hoge kwaliteit zijn de beelden veel mooier en scherper dan voorheen. Wel betekent de stap voorwaarts ook het einde van WOS Teletekst.
Coronapandemie
De jaren 2020 en 2021 zijn uiterst moeizame jaren. De coronapandemie drukt een stempel op deze jaren. Het werken op afstand heeft als gevolg dat de betrokkenheid van de teamleden bij de WOS, en in relatie tot elkaar, op de proef is gesteld.
In 2020 zijn een nieuwe website en tevens een nieuwe app gelanceerd. Behalve kostenbesparing is ook gemak een belangrijke reden geweest om samen met Omroep Venlo, DTV Nieuws en Studio040 de krachten te bundelen op het gebied van softwareontwikkeling.
2021
Bekostigd uit het nationale overheidsproject ‘Versterking Lokale Journalistiek door Samenwerking’ krijgt de WOS per 1 mei 2021 een extra redacteur, gedetacheerd vanuit de NOS, die in dit project fungeert als facilitair dienstverlener.
Bij de uitreiking van de Lokale Media Awards op 11 juni 2021 is de award in de categorie ‘Nieuws’ toegekend aan de documentaireserie ‘De Metro Die Miljoenen Kostte’. Het betrof hier een coproductie van de WOS met o.m. Schie TV en Open Rotterdam.
Door de pilot Professionalisering Lokale Omroepen vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek hebben wij in 2021 de mogelijkheid gekregen om een jongerenredactie binnen de WOS op te richten die. Deze richtte zich, in een zeer grote mate van zelfstandigheid, op de doelgroep ‘18-34 jaar’. Er is meer betrokkenheid met de WOS ontstaan bij jongeren in de regio. Dit is voor ons de reden om deze lijn ook na het project door te zetten.
2022
De organisatiestructuur van de WOS is per 1 januari 2022 gewijzigd. De omroep kent sindsdien een Raad van Toezicht in plaats van een bestuur en de functie van directeur is gewijzigd in directeur-bestuurder.
In november 2022 ontving de WOS, na het opnieuw doorlopen van het toelatingsproces, voor de tweede keer het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen, een erkenning voor de professionaliteit.
NLPO
Studio 5
Vanaf november 2022 is de nieuwe televisiestudio van de WOS in gebruik genomen. De ruimte waar de studio zich bevindt, is compleet onderhouden en ingericht voor multifunctioneel gebruik. WOS Nieuws, WOS Sport en talkshow Aan Tafel worden er dagelijks en/of wekelijks opgenomen, maar deze studio kan ook verhuurd worden.
Zo legt de WOS verbinding tussen allerlei maatschappelijke en commerciële partijen in de regio. De uitstraling is modern, fris en warm. Met bijbehorende ontvangstruimte en pantry kan de WOS met deze studio weer jaren vooruit en biedt het mogelijkheid tot nieuw te ontwikkelen programma's.