advertentie VEMO Lease top

WOS

3.112 Westlanders stemmen op Peter Valstar

Dat hij zijn voorganger in de Tweede Kamer Arne Weverling niet zou evenaren in aantal voorkeurstemmen, had VVD'er Peter Valstar eigenlijk wel verwacht.

Weverling haalde in 2017 in totaal 8.588 stemmen uit Westland binnen, Valstar is hier nu op 3.112 blijven steken. Hij heeft ook elders stemmen getrokken, dat zal blijken uit de definitieve uitslag van de Kamerverkiezingen later deze week, maar Weverling inhalen zit er niet in.

CDA-kandidate Jantine Zwinkels blijkt niet de aantrekkingskracht in het Westland te hebben gehad, die ze wellicht had gehoopt. Ze kreeg slechts 240 stemmen. Een schril contrast met de 8.768 stemmen die haar moeder vier jaar geleden kreeg. Dat ze in Utrecht woont en hier minder bekend is, zal daarbij een rol hebben gespeeld.
Er stonden nog twee Westlanders op de kieslijst, maar dan als lijstduwer. Adri Bom-Lemstra (CDA) kreeg de stem van 94 regiogenoten. Meiny Prins duwde tevergeefs de lijst van Splinter, ze kreeg 42 van de 266 Westlandse stemmen voor deze partij.

Maassluis en Midden-Delfland

De kans dat Iris Vrolijks uit Maassluis voor de PvdA in de Kamer zou komen, was door haar 27ste plaats op de lijst al bijna uitgesloten. Veel voorkeurstemmen kreeg ze in Maassluis ook niet: 183. Toch trok ze ook nog kiezers in Westland en Midden-Delfland: respectievelijk 37 en 15.
Nieuw Kamerlid Peter Valstar haalde in Maassluis 115 en in Midden-Delfland 121 stemmen. Jantine Zwinkels bleef in die gemeenten steken op respectievelijk 8 en 12 stemmen. Van de lijstduwers kreeg Adri Bom 1 en 5 stemmen, Meiny Prins moest het met 3 en 5 stemmen doen.

Opvallend in de uitslagen per kandidaat is wel, dat in de drie regiogemeenten bij Forum voor Democratie de lijsttrekker, Thierry Baudet, minder stemmen heeft gekregen dan nummer twee op de lijst, Wybren van Haga. In Westland scoorde die ruim 500 stemmen meer (2.503 tegen 2.000) dan Baudet, In Maassluis was het verschil  20 stemmen (502 tegen 482) en in Midden-Delfland 60 stemmen (246 tegen 184).

Laat je reactie achter