advertentie KBITE

Regio 15

Aardwarmtewinning Trias Westland ligt stil na bovengrondse leidingbreuk

De winningsactiviteiten op de aardwarmtelocatie van Trias Westland aan de Lange Broekweg in Naaldwijk liggen al sinds het afgelopen weekeinde helemaal stil.

Dat is gebeurd op last van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), nadat er eind vrijdagmiddag een (relatief kleine) explosie is geweest op het terrein. Er moet eerst worden uitgezocht, wat er precies is gebeurd. Een bijzondere omstandigheid is nog dat er normaal gesproken zaterdag een open dag zou zijn geweest, maar die is vrijdagavond direct afgeblazen.

Op vragen van de WOS kwam Trias Westland dinsdagochtend met de volgende verklaring: "Vrijdag overdag hebben er onderhoudswerkzaamheden plaatsgevonden. Bij de inbedrijfstelling na afronding van die werkzaamheden heeft een bovengrondse leiding het begeven. Dit leidde tot een uitstroom van water en gas, die tot ontbranding is gekomen. Er was vervolgens gedurende een korte periode brand, met schade aan het bovengronds leidingwerk."

Als het onderzoek is afgerond en de schade is hersteld, zal het SodM een inspectie uitvoeren. Als die inspectie positief uitpakt, mag de installatie weer worden opgestart. Naar verwachting van het SodM duurt het onderzoek ongeveer een week. 

Had dit ook tijdens de open dag kunnen gebeuren? Reactie SodM: "Het opstarten was gekoppeld aan werkzaamheden op vrijdag. Opstarten mag niet wanneer er medewerkers of anderen op de locatie rondlopen."

Redacteur Richard Vroom vertelt bij Maarten in de Middag over de explosie

Laat je reactie achter