advertentie Boekestijn

WOS

Acht appartementen in kerk Heenweg krijgen vorm

In het voormalige kerkgebouw aan de Heenweg zijn al contouren te zien van acht huurappartementen. In april moeten ze af zijn.

Aan de buitenkant van de kerk is nog niet zo veel veranderd, maar de binnenkant is bijna niet meer te herkennen. Bijna dan. "De oude kroonluchters hangen er nog wel, die worden gebruikt als bouwverlichting", vertelt ontwikkelaar Bart van Zijderveld. Binnen in de kerk staat een grote stalen constructie, die de appartementen op de begane grond vormgeven. Deze manier van bouwen is erg duurzaam, vertelt hij. "Als dit gebouw ooit wordt afgebroken kan de constructie worden hergebruikt."

Ontwikkelaar Bart van Zijderveld bij de stalen constructie. WOS

Om hoogte in het appartement te houden, moest de vloer gelijk gemaakt worden. De vloer is zo'n veertig centimeter dieper dan toen er het gebouw nog open was voor kerkdiensten. "Er zat wat hoogteverschil in de vloer. Dat werd gedaan zodat mensen die achter elkaar zaten over elkaars hoofd konden kijken, net als in een bioscoopzaal", weet Van Zijderveld.

Alle appartementen krijgen straks een tuintje of een balkon. De oude kerkramen worden daarvoor omgebouwd tot openslaande deuren. In het bovenste appartement blijft ook de dakconstructie behouden. Naast de appartementen komt er in de kerk nog een maatschappelijke ruimte van honderd vierkante meter. Daar zal de Heenwegse stichting Fun & Fit activiteiten gaan organiseren. 

Kerkklok

Toekomstige bewoners van de appartementen moeten met één dingetje wel rekening houden: de kerkklok blijft in werkende staat en zal af en toe nog afgaan. "Zo kunnen we als dat nodig is toch de kerkklok blijven luiden. Dat hoort bij een dorp", vindt de ontwikkelaar. Maar ze hoeven zich geen zorgen te maken voor een hele harde wekker op zondagochtend. "Als we de klok willen luiden, zullen we de bewoners wel op tijd informeren."

Laat je reactie achter