advertentie Schoon Westland top

Anneloes van Veen (rechts) met Mandy Mulder. Watersportverbond

Aftellen tot Tokio: Anneloes van Veen gaat beachvolleybal van 'beste vriendin' volgen

Vrijdag is in Tokio de openingsceremonie van de 29ste editie van de Olympische Zomerspelen. Bij de WOS blikken we dagelijks met oud-Olympiagangers uit onze regio vooruit. Vandaag: Anneloes van Veen.

Zeilster Anneloes van Veen deed mee aan de vorige Olympische Spelen: die van 2016 in Rio de Janeiro. In de 470-klasse eindigde de 30-jarige Naaldwijkse samen met Afrodite Zegers net naast het podium. Zeker nu 'Tokio' eraan komt, denkt ze weer terug aan haar eigen ervaringen. "Het begint allemaal weer te leven", zegt Van Veen in het WOS-radioprogramma Maarten in de Middag.
"Allereerst is het een onwijze eer om daar te staan. Alle bloed, zweet en tranen van de jaren daarvoor gaan zeker door je heen. De ringen die je overal ziet, dat maakt wel iets bijzonders in je los", vervolgt de zeilster. "Maar aan de andere kant, het is ook gewoon het spelletje waar je elke dag voor traint. In die zin is het niet anders. Alleen een bijzonder evenement, dat eens in de vier jaar plaatsvindt."

Dat behoeft enige uitleg. "De Olympische Spelen zijn het hoogtepunt in zo'n cyclus van vier jaar. Maar aan een wereldkampioenschap doen wel veel meer teams mee. In die zin is een wereldkampioenschap wel een sterker toernooi dan de Olympische Spelen. Daar mag maar één team per land deelnemen."

De Spelen zijn voor zeilers ook wel een apart evenement. Het zeilwater is vaak niet in de buurt van het Olympisch dorp. Dat was in Rio zo en ook dit jaar weer. "Wij sliepen dus ook niet in het Olympisch dorp, maar in een apart huis", vertelt Van Veen. "In dat opzicht ben je wel een beetje gescheiden van de rest van de groep. Maar in Rio was er genoeg tijd om de andere sporten te bezoeken."

Beluister het hele gesprek met Anneloes van Veen:

Van Veen deed in 2019 samen met Mandy Mulder uit Poeldijk een poging om zich te plaatsen voor de Spelen van dit jaar. Maar die slaagde niet. "Het is alweer eventjes geleden dat onze kwalificatie is afgerond. Ik heb het een plekje kunnen geven. Het is nu ook wel weer mooi om het evenement vanaf hier te bekijken. Natuurlijk had ik er graag gestaan, maar het is nu niet zo gegaan. Ik kijk nu van achter de tv naar alle kennissen en vrienden die er wel zijn."

Over drie jaar zijn de Spelen in Parijs. Ligt daar een nieuwe kans voor de Naaldwijkse? "Als je mij nu vraagt of ik daar aan ga deelnemen, geen idee. Dan zou ik eerst een aanbod moeten krijgen van een zeilpartner, want ik ben meer een tweemanszeilster. Ik ben nu aan het werk Dat is weer iets anders, maar je weet het nooit."

Het is ook wel mooi om de Olympische Spelen voor de tv te bekijken.

• Anneloes van Veen

Behalve het zeilen heeft Van Veen ook aandacht voor andere sporten. "Ik ga voornamelijk m'n beste vriendin (Madelein Meppelink, red.), die beachvolleybalster is, uitgebreid volgen. Al moet ik daar vanwege het tijdverschil midden in de nacht voor opstaan, dan ga ik dat ook zeker doen!"

Laat je reactie achter