advertentie Schoon Westland top

Patrick van der Meer op zijn paard Zippo in 2018. Hij rijdt tegenwoordig op zijn paard Chinook. Eponimm via Wikimedia (CC)

Aftellen tot Tokio: Patrick van der Meer baalt niet van thuisblijven

Vrijdag begint in Tokio de 29ste editie van de Olympische Zomerspelen. Bij de WOS blikken we dagelijks met oud-Olympiagangers uit onze regio vooruit. Vandaag: Patrick van der Meer.

De Naaldwijkse dressuurruiter Patrick van der Meer mocht in 2012 meedoen aan de Spelen in Londen. "De Olympische Spelen is het mooiste evenement dat er is", vindt de Westlander. "Voor de ruitersport is dat zeker het hoogst haalbare." Voor hem was zijn selectie negen jaar geleden dan ook een droom die uitkwam.

De ruiters die dit jaar zijn geselecteerd, moeten niet alleen zelf in Tokio zien te komen. Ook hun paarden moeten op transport. En dat is een hele klus. "Voor mij was het makkelijk, want toen gingen ze op de vrachtwagen en met de trein naar Engeland. Dat was heel simpel. Maar nu moesten de paarden vliegen en was het echt wel pittig. Ze hadden een overstap in Dubai en hebben daardoor zo'n 19 uur gevlogen en 25 uur in de containers gestaan."

"Sommige paarden reizen makkelijker dan andere, maar wat ik begreep is dat de Nederlandse paarden goed in Tokio zijn aangekomen en dat de reis voorspoedig is voorlopen", vervolgt Van der Meer. "Maar voordat ze op het vliegtuig gingen, moesten ze in quarantaine in Aken. Daar moesten ze zeven dagen blijven. Dus het was bij elkaar een heel gedoe."

De Naaldwijker kwam eerder dit jaar in aanmerking voor deelname aan de Spelen, maar werd uiteindelijk niet geselecteerd. Hij baalt daar echter niet van. "De reden daarvoor is dubbel: ten eerste, omdat het denk ik niet hele leuke Olympische Spelen worden, met alle coronamaatregelen die er zijn. En ten tweede heb ik niet het gevoel dat ik er iets te zoeken had. Ik hoop dat de kansen over drie jaar anders liggen."

Kijken naar de Olympische Spelen gaat Van der Meer zeker. Al zal hij er vanwege het tijdverschil van zeven uur soms wel vroeg voor uit bed moeten. "Omdat er in Japan zo'n extreme hitte is, gaan ze met de paarden aan het begin en aan het einde van de dag rijden. Op het heetst van de dag is het te warm voor de paarden. Maar als het iets minder heet is, ligt de luchtvochtigheid iets hoger. Dus voor topsport is het daar niet het ideale klimaat."

Beluister het volledige gesprek:

Laat je reactie achter