advertentie Schoon Westland top

Henneveld (rechts) met zoon Kenneth in Japan in 2014 Mahorokan

Aftellen tot Tokio: Rob Henneveld zet wekker voor judotoernooi

Vrijdag begint in Tokio de 29ste editie van de Olympische Zomerspelen. Bij de WOS blikken we dagelijks met oud-Olympiagangers uit onze regio vooruit. Vandaag: Rob Henneveld.

Voor de deelname van Rob Henneveld aan de Spelen moeten we een flink aantal jaartjes terug. De inmiddels 57-jarige Maassluizer was erbij in 1984, toen het belangrijkste sportevenement ter wereld werd gehouden in Los Angeles. Henneveld denkt niet dagelijks terug aan die tijd. "Maar vooral in een periode als nu komen de herinneringen terug", vertelt de oud-judoka bij het WOS-radioprogramma Maarten in de Middag.

Henneveld herinnert zich vooral nog het dolenthousiaste Amerikaanse publiek. "Ik moest in mijn toernooi tegen een Amerikaan, een van de favorieten, judoën. Dan was het wel oorverdovend daar. De coach kon je haast niet meer verstaan door het lawaai dat er werd gemaakt", zegt hij. "Aan de andere kant was het wel zo dat er veel publiek zat dat niet zoveel verstand had van judo. Dus ze werden al enthousiast als er een beweging gebeurde die niet zoveel voorstelde.

Dit jaar zijn de Olympische Spelen in Japan, waar de oorsprong van het judo ligt. "Dat is voor judoka's wel heel speciaal", weet Henneveld. "Het is wel jammer dat er geen publiek bij mag zijn. Want het judotoernooi vindt plaats in de Budokan, die speciaal voor de Spelen van 1964 werd gebouwd. Het is een hele grote ronde, tempelachtige, sporthal. Daar passen zeker 10.000 mensen. Maar dat is nu gewoon een lege zaal, doodzonde."

Je kon de coach haast niet meer verstaan door het lawaai dat er werd gemaakt.

• Rob Henneveld over Olympische Spelen 1984

Henneveld kijkt uit naar de Spelen en zal zijn wekker moeten zetten om alles te zien van het judotoernooi. "Het begint om vier uur 's ochtends, of 's nachts eigenlijk, met de voorondes. De finales zijn dan rond 11.00 uur."

Beluister het hele gesprek met Rob Henneveld:

Eigen talenten

Henneveld is de oprichter van het Mahorokan Topjudo Instituut en ziet dagelijks veel talenten langskomen. Zit er nog iemand bij voor Parijs 2024 of Los Angeles 2028? "Talenten hebben we zat, maar de ontwikkeling in die laatste fase is wel een moeilijke stap om te voorspellen." Er zijn judoka's die inmiddels trainen in het nationale topsportcentrum Papendal en mogen meedoen aan internationale toernooien.

Als hij dan toch een naam moet kiezen, zegt hij Margit de Voogd. "Die zit daar het dichtst bij en heeft al wereldmedailles gehaald op juniorenniveau. Zij moet nu in de komende drie jaar een stap gaan maken bij de senioren." De Voogd komt uit in de gewichtsklasse tot 70 kilo, waar ze concurrentie heeft van onder andere Kim Polling en Sanne van Dijke. Laatstgenoemde is straks actief in Tokio. "Polling gaat stoppen en dat geeft voor Margit wel wat meer kansen."

Laat je reactie achter