advertentie KBITE

Arends denkt aan inlevercampagne illegaal vuurwerk

Burgemeester Bouke Arends van Westland voelt veel voor een campagne om burgers de gelegenheid te geven illegaal vuurwerk in te inleveren.

Dat zei hij donderdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad. "Op het bezit van illegaal vuurwerk staat een gevangenisstraf van minimaal zes maanden onvoorwaardelijk", betoogde Arends. "Het is beter dat ze het illegaal vuurwerk bij ons inleveren dan dat ze het afsteken", is zijn overweging.
De burgemeester  vindt overigens de term ‘illegaal vuurwerk’ een nogal vriendelijke benaming. Als het bijvoorbeeld gaat om nitraten - zoals die in het afgelopen weekeinde in het Staelduinse Bos zijn aangetroffen - gaat het feitelijk om explosieven, vindt hij.

Arends waarschuwde dan ook: "Als de politie bestookt wordt met nitraten, wordt er met 'scherp' teruggeschoten. Dat is de ernst van de situatie, als je het over illegaal vuurwerk hebt." 
Als hulpverleners zoals de brandweer, boa's en politie bij een inzet hun eigen veiligheid niet kunnen garanderen, krijgen zij het advies zich even teruggetrokken, in afwachting van versterking. "Want laat duidelijk zijn: de 'straat' wint het niet, de overheid wint", klonk het vastberaden.

Gevraagd naar carbidschieten, zei Arends dat het hem als oosterling deugd doet dat ook hier een begin is gemaakt met deze oudjaarstraditie. Toch acht de burgemeester het onwaarschijnlijk dat hij dit jaar een ontheffing zou kunnen verlenen. Het probleem zit ‘m in de toeloop van belangstellenden. "Als een organisator mij kan garanderen dat hiervan geen sprake zal zijn, zou ik nog kunnen overwegen…", zei hij zonder er zelf in te geloven.

Arends beseft dat de burgers bij de jaarwisseling niet alles kan worden afgenomen. Zo zal de gemeente Westland ook nu voor haar inwoners tonnen voor vreugdevuren beschikbaar stellen. Hij gaat er vanuit uit dat burgers daarbij zelf zo wijs zijn om de anderhalve meter afstand tot elkaar in acht te nemen.
Overigens neemt de gemeente Westland in de aanloop naar de jaarwisseling dezelfde maatregelen als in voorgaande jaren met betrekking tot onder meer het weghalen van afvalbakken.

Laat je reactie achter