advertentie KBITE

Bouke Arends

Arends heeft hard hoofd in aantal verlangde stembureaus

Het lijkt burgemeester Bouke Arends van Westland een vrijwel onmogelijke opgave om bij de komende Tweede Kamerverkiezingen drie dagen lang in alle kernen stembureaus te kunnen openen.

Deze zorg stak hij niet onder stoelen of banken tijdens de begrotingsbehandeling van dinsdagavond, toen een motie met onder meer dat verzoek aan de orde was.

Ervan uitgaande dat in maart volgend jaar de basis-coronamaatregelen nog gelden, wil de regering dat burgers niet alleen op woensdag 17 maart maar ook op de twee dagen ervoor naar de stembus kunnen gaan. Hierdoor is de wenselijke spreiding van de gang naar de stembus beter mogelijk.

Om dit te bereiken zouden er op maandag 15 en dinsdag 16 maart verdeeld over Westland minimaal acht stembureaus open moeten zijn. De gemeenteraad heeft dinsdagavond unaniem een motie aangenomen waarin om méér wordt gevraagd, namelijk tenminste één in elk dorp, dus elf.

Arends gaat zijn best doen, maar liet met nadruk weten dat hij niet kan garanderen dat de motie helemaal zal worden uitgevoerd. Welke ruimtes zijn er beschikbaar om overal de anderhalve meter afstand in acht te kunnen nemen?, zo vraagt de burgemeester zich onder meer af. Verder zullen er bij die verkiezingen zeker vier in plaats van drie personen op elk stembureau de bezetting moeten vormen.

Laat je reactie achter