advertentie Greve

Auberginekweker Ted van Luijk met onverkoopbare Italiaanse bollen WOS

Auberginekwekers krijgen harde klappen

Terwijl de sierteeltsector en een aantal kasgroentetelers weer langzaamaan producten afzetten, hebben de auberginekwekers nog steeds zwaar te lijden onder de coronacrisis.

Ook bij kweker Ted van Luijk in Wateringen is sprake van een inzinking. "Elke dag gooien wij een paar duizend kilo weg", vertelt de auberginetuinder. En het gaat dan om gezonde vruchten van hoge kwaliteit. Voor de standaard aubergine, die je ook in de supermarkt ziet, is er wel een markt. Maar de speciale soorten, zoals de Italiaanse bollen en de vingerachtige vruchten is de export ingestort.

"Het stalletje langs de weg is een druppel op de gloeiende plaat."

• auberginekweker Ted van Luijk

Dat heeft twee oorzaken. Allereerst is het nauwelijks mogelijk om aubergines te verschepen naar landen als de Verenigde Staten, Canada en de Verenigde Arabische Emiraten. Ten tweede: de wat chiquere restaurants met aubergine op de kaart zijn dicht.

"Dit is misschien wel de lekkerste aubergine die er is", vertelt Van Luijk met een Italiaanse bol in zijn hand. "Maar we moeten er te veel van weggooien. Er wordt maar tien procent verkocht." Weliswaar staat bij de tuinder aan de Middenzwet een stalletje langs de weg, "maar dat is een druppel op de gloeiende plaat."

Om de auberginetuinder een hart onder de riem te steken, is er een auberginesoep-fietsroute. Die leidt langs stalletjes langs de weg met ingrediënten voor de soep. Je vind 'm op Route.nl onder de noemer 'Auberginesoepfietsen door Westland en Midden-Delfland'.

Laat je reactie achter