advertentie VEMO Lease top

Waarschuwing voor blauwalgen in het zwemwater. WOS

AWP: zet mobiele pompen in tegen blauwalgen Prinsenbos

De Algemene Waterschapspartij hoopt dat Delfland een proef met mobiele pompen wil toestaan in het Prinsenbos in Naaldwijk.

Daarmee wil de AWP oprukkende blauwalgen een halt toeroepen. 

Eerder deze week doken er weer blauwalgen op in het zwemwater van het natuurgebied, ondanks dat eerder maatregelen zijn genomen om de bacterie de kop in te drukken. Zo legde het Hoogheemraadschap van Delfland in 2016 een stromend riviertje aan en werd een landtong verlengd. Blauwalgen hebben namelijk in stromend water minder kans zich te ontwikkelen. De landtong zorgt ervoor dat een mini-kolk ontstaat.

Volgens de AWP zijn deze maatregelen niet genoeg. "Voor het harder doorpompen van de zwemplas kunnen ze een mobiele pomp als proef inzetten. Werkt het niet, dan weten we dat ook weer", aldus AWP-secretaris Poul de Haan.

Een woordvoerster van het Hoogheemraadschap van Delfland laat in een reactie weten: "Om te voorkomen dat blauwalgen de kop opsteken, proberen wij de natuur gunstig te beïnvloeden. Met de aanleg van de landtong en een stroomversnelling, hebben wij hebben wij blauwalgbloei weten te verminderen. Maar het blijft natuur. Wij hebben geen methode om de blauwalg à la minute te bestrijden."

Delfland gaat verder: "De Algemene Waterschapspartij zit in het algemeen bestuur. Als zij een betere methode hebben, kunnen zij dat agenderen."

Dat is de AWP nu dan ook van plan. De Haan: "In september vergadert Delfland weer. We gaan zo snel mogelijk dit voorstel doen."

Hebben de maatregelen om blauwalg tegen te gaan effect gehad? Beoordeel het zelf aan de hand van onderstaande tabel. 

Laat je reactie achter