advertentie KBITE

Google Streetview

Beeldbepalende elzen Dorpsstraat Schipluiden moeten weg

Het is niet mogelijk de laatste negen elzen aan de Dorpsstraat in Schipluiden te behouden.

Dat schrijft het college van B en W in reactie op vragen van het CDA. De beeldbepalende bomen moeten weg in verband met de kadeverbetering van de Gaag. Andere bomen aan de Dorpsstraat en de Vlaardingsekade zijn al gekapt.

Het Hoogheemraadschap van Delfland is opdrachtgever van de kadeverbetering en vroeg eerder al een vergunning aan voor de kap van de negen elzen. Die is overigens nog niet verleend, omdat de werkzaamheden al enige tijd stilliggen. In de tussentijd maakten de Midden-Delfland Vereniging, de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en de stichting Midden-Delfland is Mensenwerk bezwaar. Zij vinden de elzen beeldbepalend en vitaal genoeg om nog vele jaren het aanzien van het dorp te sieren.

Toch lijkt het onvermijdelijk dat de bomen worden verwijderd, aldus het college. "De aannemer koos voor een methode waarbij hij de kade veilig maakt, maar ook de monumentale bebouwing optimaal beschermt. Hierbij is het niet mogelijk de bomen te behouden." Alternatieven zijn onderzocht, maar die brachten andere nadelen met zich mee.

In overleg met de gemeente en omwonenden plaatst Delfland nieuwe bomen terug. Dat is een verplichting die is opgenomen in de vergunning. Om hoeveel en wat voor soort bomen het gaat, is nog niet bekend.

Laat je reactie achter