advertentie Boekestijn

Belastingdienst waarschuwt voor phishing-mails

Internetcriminelen hebben ook de Belastingdienst in hun vizier. Of beter gezegd: de burger die in deze tijd bericht verwacht over te veel of te weinig betaalde inkomstenbelasting.

Via valse e-mails, sms’jes en WhatsAppberichten wordt geprobeerd geld van slachtoffers afhandig te maken. In 2020 ontving de Belastingdienst ruim 160.000 meldingen over frauduleuze mails, sms’jes en apps. In 2017 waren dat er nog geen 8.000.

Onlangs bleken duizenden Nederlanders een mail te hebben gekregen met een aanmaning en de mededeling dat de deurwaarder op de stoep zou staan als niet via een bijgevoegde iDeal-link zou worden betaald. Meerdere mensen werden misleid. De Belastingdienst benadrukt nooit sms’jes, apps of e-mails te versturen, waarin wordt gedreigd met inbeslagname of een deurwaarder als niet onmiddellijk via overboeking wordt betaald.

Ook sturen criminelen e-mails waarin het slachtoffer wordt voorgehouden dat ze geld van de Belastingdienst terugkrijgen. Het 'enige' wat hij of zij moet doen is op een verificatielink te klikken, dan staat het geld binnen twee dagen op de rekening. Al is dan het tegenovergestelde het geval: er verdwijnt geld van de rekening. De Belastingdienst raadt in geval van een verdachte mail aan altijd het e-mailadres en op MijnBelastingdienst de berichtenbox te checken.

Laat je reactie achter