advertentie VEMO Lease top

Facebook - Sinterklaas in Hoek van Holland

Bestuur Hoekse intocht stopt: 'We kunnen niets goed meer doen'

Het bestuur achter de sinterklaasintocht in Hoek van Holland stopt ermee.

Oorzaak is de steeds oplaaiende discussie rond de kleur van Piet. "Wij hebben het gevoel dat we het op geen enkele manier meer goed kunnen doen", zegt bestuurslid Joey de Waard. "Ongeacht welke kleur we aan Piet geven, er zijn altijd wel mensen die teleurgesteld zijn. We doen het echt voor de kinderen, daar krijgen we energie van. Maar dat is nu niet meer zo."

Beluister het gesprek met Joey de Waard bij Maarten in de Middag:

"Het wordt elkjaar een stuk moeilijker gemaakt", weet De Waard. Vorig jaar nam de Rotterdamse raad een motie aan om intochten met Zwarte, Piet geen geld meer te geven. "Dan wordt het financieel een hele uitdaging om het feest te vieren. Want het gaat best wat geld kosten."

Met een crowdfundingactie is vorig jaar veel geld opgehaald om de Hoekse intocht toch door te kunnen laten gaan. "Maar die werd ook landelijk opgepikt. En op het crowdfundingsplatform zijn ook racistische uitgingen gedaan tegen de tegenstanders van Zwarte Piet. En daar staan wij niet achter. Als een kinderfeest op deze manier georganiseerd moet worden, dan  hebben wij daar geen zin in." Het feest werd afgelopen jaar overigens afgeblazen vanwege de coronamaatregelen.

Het geld dat is opgehaald zal ten goede komen aan initiatieven voor de Hoekse jeugd. "Het geld is opgehaald voor een intocht met de traditionele Piet. Die gaat er wellicht niet meer komen, daarvoor durf ik mijn hand niet in het vuur te steken. Maar er is wel ingezameld voor de Hoekse jeugd en daar gaan we het aan besteden."

Er wordt gezocht naar een nieuw bestuur dat de intocht kan organiseren.

Laat je reactie achter