advertentie KBITE

Maikel Coomans

Bewoners Schipluiden vrezen voor beschadigingen aan hun huizen vanwege kadewerkzaamheden

Tientallen bewoners langs het kanaal de Gaag in Schipluiden vrezen voor beschadigingen aan hun historische woningen.

Het Hoogheemraadschap van Delfland is bezig met het vervangen van de kademuren. Tijdens die werkzaamheden moeten damwanden de grond in worden geslagen en door iets onverwachts in de bodem gaat dat nu niet goed.

"We hebben van tevoren uitgebreid onderzoek gedaan, zowel historisch onderzoek, als metingen. Toch hadden we dit totaal niet verwacht", zegt projectleider Saskia van Broekhoven van het Hoogheemraadschap Delfland. De huizen langs het kanaal staan op sommige plekken nog geen twee meter van de kade vandaan. Daarnaast is het merendeel van de huizen niet onderheid met palen en is er dus kans op verzakkingen.

"Mijn huis is uit 124 jaar oud en ik hoop eigenlijk dat dit nog zo'n 124 jaar meer gaat. Ik maak me wel een beetje zorgen ja!", zegt een bewoner die pal naast de net in de grond geslagen damwanden woont.

Niet diep genoeg

De kades langs de Gaag hebben onderhoud nodig en worden daarom volledig vervangen. Om dit te kunnen doen worden stalen damwanden met een enorme kracht de grond in geduwd. "Waar de damwanden minimaal twaalf meter de grond in moeten, komen ze nu niet verder dan zes meter en dat is echt veel te weinig", zegt van Broekhoeven. Maar wat zit er dan in de grond?

Het Hoogheemraadschap is samen met de aannemer aan het kijken of de damwanden een stukje verplaatst kunnen worden richting het water, maar ook dat mocht niet helpen. "Waarschijnlijk stuiten we op restanten van een oerbos dat hier vroeger groeide op het veen hier in Schipluiden. Op andere plekken vinden we weer steen, misschien een oude kademuur", aldus van Broekhoven. De werkzaamheden liggen voorlopig nu stil om te kijken wat de beste oplossing is om verder te gaan.

Vrees voor schade

Bewoners die rondom het kanaal wonen vrezen voor schade aan hun huizen. "Dat drukken van die damwanden is al slecht voor onze huizen, alles trilt en het grondwater verandert door de damwanden. Ik vrees voor verzakkingen", zegt een verontruste bewoonster. Een ander bewoonster vult aan: "Ze monitoren van het Hoogheemraadschap wel alles goed, de meeste huizen hebben meters gekregen, maar dat is alleen meten. Schade voorkomen doe je er niet mee."

Het Hoogheemraadschap vind het uiterst vervelend dat de werkzaamheden zijn stilgelegd. "Onze topprioriteit is om schade aan de huizen te voorkomen. Dat houden we overal in het oog met het bedenken van een oplossing nu we niet verder kunnen gaan met de damwanden", zegt van Broekhoven.

Laat je reactie achter