advertentie KBITE

Google Streetview

Bezwaar tegen kap laatste elzen Dorpsstraat Schipluiden

De Midden-Delfland Vereniging, de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en stichting Midden-Delfland is Mensenwerk hebben bezwaar aangetekend tegen de kap van de laatste negen elzen langs de Dorpsstraat in Schipluiden.

Voor de kap is een vergunning aangevraagd door het Hoogheemraadschap Delfland. De organisaties sluiten zich aan bij de Bomenstichting, die in een brief aan de gemeente Midden-Delfland de aanvraag 'voorbarig, niet te begrijpen en onwenselijk' noemt.

In oktober begonnen in het dorp kadeversterkingen tegen overstromingsgevaar. De bomen langs de Dorpsstraat en de Vlaardingsekade konden niet blijven staan en werden weggehaald. Eind november werd het werk stilgelegd vanwege problemen en er begon onderzoek. Desondanks vroeg het hoogheemraadschap om een kapvergunning voor de negen elzen die er nog staan.

Volgens de drie andere organisaties zijn de mooie bomen beeldbepalend en ruim voldoende vitaal om nog vele jaren het aanzien van het dorp te sieren. "Als deze bomen ook weg zijn, staat er vrijwel geen enkele boom meer langs de Gaag. Het aanzien van de Dorpskerk vanaf de Singel of komend vanaf de Rijksstraatweg wordt daardoor wel heel kaal en kil. Voordat er bomen staan met eenzelfde omvang, duurt het zeker vijftien jaar", aldus de organisaties.

Naar aanleiding hiervan heeft het CDA in Midden-Delfland vragen gesteld aan het college. De fractie wil weten of de kap noodzakelijk is en of er alternatieven zijn onderzocht. Ook wil de fractie graag horen of er weer beeldbepalende bomen terugkomen als de elzen toch moeten verdwijnen, en welke dat dan zijn.

Laat je reactie achter