advertentie Westland Infra top

WOS

Bier of koper, de slak is te bestrijden

Slakken houden de gemoederen flink bezig.

Ze zijn momenteel de plaag van de volkstuinder, maar ook de siertuin zit er vol mee. Toch is er wel wat tegen te doen, weet Anneke Duyvesteijn van Groei en Bloei, afdeling Westland. Dat varieert van bier tot ringen of tape van koper.

Toch zijn niet alle slakken vervelend en zelfs nuttig, zegt Duyvesteijn. Neem de gewone tuinslak, die eigenlijk alleen maar een afvaleter is. Zijn voedsel bestaat veelal uit dode bladeren en dode dieren, zoals regenwormen en andere slakken. Het vervelendst zijn de naaktslakken, die slecht tegen warmte en de zon kunnen. Daarom zijn ze juist nu bij bewolkt en regenachtig weer ook overdag zo massaal te zien.

Wat te doen? Hier een paar tips:
- Aaltjes inzetten.
- Kruiden tussen de rijen voor slakken smakelijke gewassen plaatsen, zoals tijm, rozemarijnen munt. Ook Goudsbloemen en afrikaantjes kunnen helpen.
- Lavasteen om kwetsbare planten strooien.
- Koperen ringen gebruiken of koperen tape voor om stelen van planten.
- Bier neerzetten, maar dan krijg je de slakken van de buren erbij. Het bier moet wel van een afdakje voorzien zijn, anders gaat door de regen, de kracht eraf.
- Ze met de hand wegvangen, tegen het vallen van de avond, als ze tevoorschijn komen. Je kunt ook een stuk regenpijp van een meter neerleggen tussen het gewas. Als het goed is
gaan daar ook slakken inzitten, die je dan op gezette tijden eruit kunt schudden.

Let er wel op dat de biodiversiteit in de (moes)tuin in balans is. Zo is het strooien van biologische slakkenkorrels van invloed op de regenwormen in de bodem. Die blijken hierdoor af te nemen. Regenwormen zijn ook voedsel voor vogels en vogels eten op hun beurt weer slakken, dit is de kringloop der natuur. Ontbreekt er een schakel of zijn er bijvoorbeeld minder vogels en weinig of geen egels, dan kan hierdoor de slakkenplaag alleen maar groter worden.

Anneke Duyvestijn van Groei en Bloei afdeling Westland geeft op WOS Radio tips om slakken uit de tuin te houden:

Laat je reactie achter