advertentie VEMO Lease top

archief WOS

Bijna 700 avondklokboetes uitgeschreven in Westland

De politie heeft in de gemeente Westland in totaal 675 boetes uitgeschreven aan mensen die tijdens de avondklok zonder geldige verklaring op straat waren.

Dat blijkt uit cijfers die deze week zijn vrijgegeven. De avondklok ging in op 23 januari en liep afgelopen woensdagochtend af. De maatregel was bedoeld om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen ’s avonds tegen te gaan en zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wie tussen 21.00 (na 31 maart vanaf 22.00) en 04.30 uur zonder geldige verklaring toch buiten was, riskeerde een boete van 95 euro.

In Westland werd die boete dus 675 keer uitgeschreven. In de twee andere gemeenten in onze regio lag dat aantal een stuk lager. In Maassluis kregen 58 mensen een boete en in Midden-Delfland 63.

Vermoeidheid slaat toe bij politie

Het handhaven van alle coronamaatregelen trekt een zware wissel op de agenten. Zij hebben vaker dan normaal repressief moeten optreden dan normaal. Ook moest veel worden ingegrepen bij coronademonstraties. In de eerste drie maanden van 2021 zijn er daarnaast in totaal ruim 212.000 overuren gemaakt, een stijging van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. "Onder collega's die lange dagen maken of ieder weekend aan de beurt zijn, slaat letterlijk de vermoeidheid toe", zegt hoofdagent Adriaan van Amerongen van basisteam Zeist.

Hij kijkt uit naar het moment dat zijn werk minder bestaat uit het handhaven van coronaregels. "Wie bij de politie komt werken, wil iets betekenen voor de samenleving. De afgelopen tijd lijkt het beeld te zijn ontstaan dat we tegenover de maatschappij kwamen te staan. Dat beeld zou snel kunnen verdwijnen als we ons meer bezig kunnen houden met onze primaire taak: boeven vangen."

Laat je reactie achter