advertentie KBITE

WOS

'Bloemenzee' in Maasland nog een paar weken te zien

Wandelaars die de bloemenzee op de Vlietlanden in Maasland en Vlaardingen willen zien moeten, opschieten, over een paar weken wordt er gemaaid.

De bloeiperiode van de bloemenvelden in het natuurgebied begon al in maart, maar toen werd zoveel mogelijk afgeraden om naar buiten te gaan vanwege de coronacrisis. Nu bloeien de laatste bloemen en grassen en volgens beheerder Natuurmonumenten is het zeker nog de moeite waard om te komen kijken. 

Boswachter Guus van Oostwaard werkt al meer dan 35 jaar bij Natuurmonumenten en weet precies wat er allemaal in het natuurgebied te vinden is. Bijvoorbeeld de koekoeksbloem en de gele lis, maar ook allerlei soorten riet en gras. Elk jaar is het landschap net een beetje anders, zo merkt Van Oostwaard dit jaar dat de aanhoudende droogte invloed heeft op de groei. "Op de Vlietlanden groeien moerasplanten die het goed doen in een vochtige omgeving. Hoewel het grondwater hier doorgaans wel op peil is, zorgt de droge lucht voor problemen. Er zijn minder bloemen en ze groeien minder hoog", vertelt hij.

Ook zijn er veel vogels te vinden langs de wandelroute, zoals bijvoorbeeld de putter en de karekiet. "Maar er broeden ook weidevogels zoals de kieviet, de grutto, de scholekster en de tureluur."

De bloeiende bloemen zijn nog maar een paar weken te zien, eind juni of begin juli begint Natuurmonumenten met het maaien van de bloemenlandjes. Volgend jaar in maart keert de bloemenzee weer terug.

Laat je reactie achter