advertentie TipTop

Boeren uit Westland en Midden-Delfland Sven Warrens

Boeren uit Midden-Delfland en Westland in protest in Zoetermeer

Een stoet met trekkers uit Midden-Delfland en Westland is rond het middaguur naar Zoetermeer vertrokken. Ze hebben geprotesteerd voor het CBL.

Actievoerende boeren hebben vrijdagmiddag gedemonstreerd bij supermarktbranchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan de Overgoo in Leidschendam. Boerenactiegroep Agractie stuurde vrijdag een brief aan het CBL, waarin de groep pleit voor een verhoging van de prijs van zuivel, zo meldt mediapartner Omroep West.

De boeren roepen op de prijs van zuivel over de gehele linie met vijf cent per liter te verhogen om boeren die onder grote druk staan, tegemoet te komen. De boeren geven de supermarkten zeven dagen de tijd om met een reactie te komen. Er is vrijdag een gesprek geweest met het CBL, maar er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt. Boer Jaap Zegwaard uit Maasland was bij het gesprek. Hij is positief: "We krijgen een vervolggesprek. We hebben ons probleem voorgelegd en we hebben elkaar wel kunnen vinden."

De afgelopen dagen voerden boeren al op verschillende plaatsen in het land actie. Ze protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet maar ook omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten moeten krijgen. "Er moet naar gekeken worden. We krijgen te weinig en daardoor kunnen we niet verder gaan met milieumaatregelen", zegt Zegwaard. "De boer wil echt wel, maar het zou fijn zijn als de hele keten meewerkt. Het is begin is nu gemaakt."

De stoet trekkers verzamelde eerder vrijdag bij Snowworld in Zoetermeer, om vanaf daar richting het CBL in Leidschendam te vertrekken. Zeker 140 boeren zijn vrijdagochtend met hun trekkers vanuit de Achterhoek vertrokken. Volgens actiegroep Farmers Defence Force is dat donderdagavond pas besloten. Ook vanuit Westland en Midden-Delfland zijn boeren naar Snowworld gekomen. "Daar verzamelen we met de boeren vanuit de Achterhoek", zei Jaap Zegwaard vrijdagmiddag.

Lange tijd was het onduidelijk waar de boeren vrijdagmiddag zouden demonstreren, omdat ze dat graag als verrassing wilden houden. Er werd eerder gedacht aan Den Haag, maar het bleek uiteindelijk dus Zoetermeer te zijn.

Laat je reactie achter