advertentie VEMO Lease top

Peter de Krom en de twee proefslapers Maaike en Tino. WOS

Bunker als vakantiewoning: 'Lekker koel onder de grond'

Altijd al eens willen slapen in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog? Dan moet je in Hoek van Holland zijn.

Daar is de afgelopen drie jaar een Duitse telefoonbunker omgebouwd tot vakantiewoning voor maximaal twee volwassenen en twee kinderen. Onder de noemer Cocondo geven Peter de Krom en zijn team oude bunkers langs de kust een nieuwe bestemming. 'Verblijf in de geschiedenis en ga kopje onder in de natuur', is het motto van dit project.

In de oorlog is hier niet veel gebeurd. Twee Duitse soldaten zaten hier hun tijd uit.

• gastheer Peter de Krom

De telefoonbunker vind je in het Vinetaduin en is van alle gemakken voorzien. Met twee bedden, een keuken, eettafel, douche, wc en meer ontbreekt het aan niets. En overal waar je kijkt vind je de verhalen terug. Zo is het betongruis van een eerder gesloopte bunker in 's-Gravenzande verwerkt tot terrazovloer. Ook het wastafeltje en keukenblad zijn van dit materiaal gemaakt.

Het staal van de lampen in de vakantiewoning zat vroeger in het gewapende beton van een bunker. En op de muur is een lijn ongeroerd gelaten, zodat je nog de originele gele bunkerkleur kan zien, maar ook de felle kleuren van graffitikunstenaars die zich later uitleefden in de telefoonbunker.

"Deze bunker uit 1943 maakte onderdeel uit van een complex van zeventig bunkers", weet Peter de Krom. "Hier kwamen telefoonverbindingen bij elkaar die gerepareerd en geschakeld moesten worden. In de oorlog is hier niet veel gebeurd. Twee Duitse soldaten zaten hier hun tijd uit." De toeristische verblijfplaats is 30 vierkante meter groot. "Lekker koel onder de grond." 

Tot in augustus wordt de bunker getest door proefslapers. Meestal zijn dat donateurs en vrienden van het project. Daarna kan er door iedereen geboekt worden op www.cocondo.nl

Laat je reactie achter