advertentie VEMO Lease top

Verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis. WOS

'Coronavirus bij De Tweemaster ging rond via ventilatie'

Ventilatie blijkt een oorzaak van de corona-uitbraak in verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis. Dat blijkt uit een vertrouwelijk RIVM-rapport, in handen van actualiteitenrubriek EenVandaag.

In totaal werden er 17 bewoners en 18 medewerkers ziek. Acht van de bewoners overleefden het virus niet. GGD Rotterdam heeft het ventilatiesysteem na de corona-uitbraak onderzocht en rapporteerde daarover aan het RIVM. Op het gaas van het ventilatiesysteem en de airco in een huiskamer van De Tweemaster zaten virusdeeltjes, zo blijkt uit het rapport dat EenVandaag in handen heeft.

Probleem in het verpleeghuis zou het opnieuw rondpompen van dezelfde lucht zijn. In plaats daarvan zou aanvoer van buitenlucht en afvoer van binnenlucht beter zijn. Een woordvoerder van het verzorgingshuis zegt te wachten op de bevindingen van de GGD en wil pas daarna inhoudelijk reageren op het nieuws van EenVandaag. Bekijk hieronder het tv-item dat het programma erover heeft gemaakt.

Reactie Argos Zorggroep (update 17.49 uur)

"Het artikel van EenVandaag schetst dat het ventilatiesysteem van De Tweemaster een rol heeft gespeeld bij de uitbraak van het coronavirus. Dit klopt niet want De Tweemaster heeft niet één soort ventilatiesysteem. Het onderzoek betreft de woonzorggroep De Ever waar het ventilatiesysteem in de woonkamers afwijkend is van de woonkamers en algemene ruimten in de rest van De Tweemaster. Momenteel coördineert de GGD Rotterdam Rijnmond een breed uitbraakonderzoek waarin ook de rol van het ventilatiesysteem in verspreiding van het coronavirus in De Tweemaster wordt onderzocht. Daarnaast kunnen er ook andere mogelijke oorzaken zijn die tot de uitbraak hebben geleid. Dit onderzoek loopt nog en daarom is het, ook volgens de GGD, te kort door de bocht om nu al te stellen dat het recirculatie ventilatiesysteem of het functioneren hiervan de oorzaak is van de uitbraak."

Laat je reactie achter