advertentie Schoon Westland top

Archieffoto HVHW

Dylan Hoogerwerf nog niet bezig met Spelen: Eerst focussen op wereldbeker

Voor de Nederlandse shorttrackers is vorige week het nieuwe seizoen echt begonnen. Deze winter is niet als alle anderen, want in februari 2022 staan de Olympische Spelen in Peking op het programma.

Dylan Hoogerwerf uit Wateringen presteerde op de International Invitation Cup in Heerenveen vorige week tegenvallend, maar zijn voorbereiding was ook niet optimaal. Een week eerder lag hij nog ziek op bed. "Ik had koorts en mijn amandelen waren ontstoken", zegt de inmiddels 26-jarige Westlander in gesprek met WOS Sport. "Maar gelukkig kon ik nog drie trainingen doen voor de wedstrijd. En uiteindelijk ging de wedstrijd best prima. Ik was sowieso blij dat ik nog mee kon doen." Hoogerwerf had als beste klassering een zesde plaats op de 500 meter en eindigde als tiende in het algemeen klassement.

Bondscoach Jeroen Otter vond de prestaties goed genoeg om Hoogerwerf mee te nemen naar de eerste twee wereldbekerwedstrijden eind oktober, in China en Japan. De nationale ploeg, met daarin ook de eveneens Wateringse Georgie Dalrymple, vliegt zaterdag, maar de voorbereiding begint maandag al. "We zitten zes dagen in een hotel in Nederland", weet Hoogerwerf. "En dan proberen we ons tijdritme al wat om te gooien, zodat we niet te veel last hebben van een jetlag. Normaal zouden we al eerder vliegen, maar in verband met corona kan dat niet."

De wereldbekerwedstrijden vormen een ideaal podium om plaatsing af te dwingen voor de Olympische Spelen van Peking. Het zou voor Hoogerwerf zijn tweede Olympiade zijn, want in 2018 (Zuid-Korea) was hij er ook al bij. Maar met die Spelen is hij nog niet bezig. "Tuurlijk, in je achterhoofd weet je dat het een Olympisch seizoen is, maar ik vind dat ik me nu moet focussen op de dingen die het dichtst bij zijn, dat is voor nu de wereldbeker zo goed mogelijk rijden. Als je nu te veel bezig gaat zijn met februari, dan kan het zomaar zijn dat je afgeleid raakt, niet je ding kunt doen of te veel druk op jezelf legt."

WOS Sport sprak vanmiddag met shorttrackers Dylan Hoogerwerf en Kay Huisman:

Huisman: Mik op deelname aan wereldbekers

Kay Huisman uit Monster zit dit jaar voor het eerst bij de nationale shorttrackselectie. Voor hem nog geen wedstrijden in Azië, maar eerst een fietskamp en daarna een wedstrijd in Italië. "Ik mik wel op deelname aan de wereldbekers", zegt Huisman. Dat is nog mogelijk, want in november staan er wereldbekerwedstrijden gepland in Debrecen (Hongarije) en Dordrecht. Die selectie wordt pas later bekend. De Olympische Spelen zijn voor Huisman nog ver weg. "Deelname daaraan zou volledig afhangen van hoe die wereldbekers gaan en het daaropvolgende NK."

Collega Hoogerwerf heeft ten slotte nog mooie woorden voor Huisman. "Hij doet het heel goed. Als ik zie hoe hij vorig jaar reed en daarna afgelopen zomer en de wedstrijden dit jaar, dan heeft hij grote stappen gemaakt. Ik denk zeker dat hij nog een goede kans maakt om naar wereldbeker 3 en 4 te gaan. Stel dat iemand bijvoorbeeld een beetje tegenvalt bij de eerste wereldbekers, kan het zomaar zijn dat ze Kay nog meenemen naar Debrecen en Dordrecht."

Huisman in actie op het NK Afstanden Shorttrack. Theodoor Gijsbers

Laat je reactie achter