advertentie VEMO Lease top

Signbiblio

Geen hogere vergoeding voor verenigingen na wegvallen papieropbrengst

Zes verenigingen in Midden-Delfland krijgen gezamenlijk 250.000 euro compensatie als de gemeente straks afval gaat ophalen met een zogenoemde zijbelader.

De verenigingen halen al jarenlang oud papier op, sommige zelfs meer dan 50 jaar. Vrijwilligers rijden mee op de afvalwagen, legen de bakken en ruimen ook het overig karton en papier dat langs de weg ligt op. Dat gaat veranderen als de wagens van Avalex een zijbelader krijgen: dit is een mechanische arm die de afvalbakken langs de weg leegt. Deze zijbelader gaat naast de containers voor bijvoorbeeld restafval ook de papierbakken legen. Op deze manier wil Midden-Delfland jaarlijks 120.000 tot 240.000 euro besparen. Er is immers minder personeel nodig doordat het legen automatisch gaat. Daarnaast kunnen meer bakken worden geleegd.

Als dank voor het legen van de papierbakken kregen verenigingen jaarlijks de opbrengst van het oud papier in de clubkas gestort. Nu dat wegvalt willen ze op een redelijke manier worden gecompenseerd. In hun ogen zou dat gaan om een totaalbedrag van 360.000 euro verdeeld over vier jaar, gebaseerd op de gemiddelde opbrengst in 2017, 2018 en 2019. De gemeente Midden-Delfland wil echter niet hoger gaan dan 250.000 euro. Dat is volgens wethouder Frank ten Have redelijk, omdat de papierprijs de afgelopen jaren is gedaald en de opbrengst daardoor in 2020 en 2021 een stuk lager zal zijn.

De vier oppositiepartijen D66, ChristenUnie, Mijn Partij en PvdA dienden vanavond tijdens een raadsvergadering gezamenlijk een motie in om tussen die twee bedragen in te gaan zitten. Met een bedrag van 310.000 euro worden volgens de fracties de verenigingen beter beloond voor hun jarenlange werk. Dat voorstel haalde echter geen meerderheid, omdat de coalitiepartijen zich achter de woorden van de wethouder schaarden.

Laat je reactie achter