advertentie Toffe Deals

Google Streetview

Geen nieuwe kademuur, maar een talud moet soelaas bieden in Maassluis

De problemen rondom de kademuur aan de Heldringstraat in Maassluis worden (grotendeels) opgelost door middel van een talud.

Tenminste, als het aan het Maassluise college van burgemeester en wethouders ligt. Het zou ook nog eens een stuk goedkoper zijn dan het aanleggen van een nieuwe kademuur en de toekomstige onderhoudskosten zijn lager, schrijft wethouder Fred Voskamp in een voorstel aan de gemeenteraad.

Hoeveel het geheel gaat kosten, is geheim omdat er bij openbaarheid mogelijk bedrijfsbelangen en gemeentelijke belangen worden geschaad. Wel wil het dagelijks bestuur van de gemeente kwijt dat het geheel 6,5 ton minder gaat kosten dan een nieuwe kademuur. Een berekening uit 2015 kwam uit op 1,4 miljoen euro voor een nieuwe kademuur.

Als de raad met het voorstel  akkoord gaat, komt er na ruim vijf jaar een einde aan een voortslepende discussie tussen de gemeente en bouwgrondstofbedrijf Van Nieuwpoort. Dat bedrijf moest volgens de gemeente aan een oplossing meebetalen omdat het gebruik maakt van de kade.

 Dat het zo lang heeft geduurd voordat er een oplossing komt, heeft vooral te maken met onenigheid over de verdeling van de kosten. Inmiddels is duidelijk dat de zand- en grinthandel de zandtrechters naar eigen terrein verplaatst en dat een deel van de kade zal worden verhuurd aan Van Nieuwpoort.

Tegemoetkoming

Ook onderdeel van het voorstel is een financiële tegemoetkoming voor het bedrijf in de kosten die de de zand- en grinthandel moet maken voor de concentratie van de overslagactiviteiten op het eigen terrein. Het bedrag dat hiermee gemoeid is, wordt  door het college eveneens geheimgehouden.
Als alles doorgaat kan de voorbereiding van de taludconstructie naar verwachting in het vierde kwartaal 2021 worden afgerond. Overigens wordt niet de gehele kade omgebouwd tot talud, het gaat om ongeveer negentig procent.

De staat van de kademuur is zeer slecht te noemen. In 2015 werd dat duidelijk toen men bezig was om het ruim 90 jaar oude bouwwerk te verstevigen. Het was destijds een onaangename verrassing voor zowel de gemeente als de aannemer. Uiteindelijk moesten de werkzaamheden stilgelegd worden. Daarna is de bovenkant van de kade weer dichtgegooid.

Laat je reactie achter