advertentie Schoon Westland top

Geen straf voor corrupte agent uit Maassluis

Een oud-politieagent uit Maassluis snuffelde jarenlang om privé-doeleinden in de politiesystemen, maar hoeft van de rechtbank in Rotterdam geen straf uit te voeren.

De rechter legde hem vandaag een taakstraf van 60 uur op, maar omdat zijn voorarrest daar van wordt afgehaald resteert 0 uur.

De 42-jarige man werkte twintig jaar bij de politie in Rotterdam, maar werd ontslagen omdat hij ongeoorloofd in de politie-systemen keek. Hij zocht gegevens op over familie en vrienden, waaronder rijbewijzen en kentekens. Volgens hemzelf was dit vooral uit enthousiasme voor zijn werk en om te laten zien hoe het systeem werkt. Eén keer was zijn zwager op vakantie zijn rijbewijs vergeten, terwijl hij het wel nodig had om een auto te huren. De oud-agent zocht het rijbewijs op en mailde het naar zijn zwager.

De politieman kwam in beeld in een lopend strafonderzoek tegen een vriend van hem. Deze man zit vast voor drugshandel en witwassen. Zijn naam dook op, omdat hij zijn vriend had geholpen bij de vergunning voor een strandtent. De Maassluizer bleek informatie over zijn vriend te hebben opgezocht, naar eigen zeggen omdat hij soms een 'dubbel gevoel' had over diens zakelijke praktijken.
Met het opzoeken en delen van informatie heeft de man zijn ambtsgeheim geschonden en dat is wettelijk strafbaar.

De oud-agent werd ook verdacht van omkoping, omdat hij een keer honderd euro zou hebben aangenomen om iets op te zoeken in het systeem. Bewijs daarvoor ontbreekt echter. De man heeft hier wel een bekentenis over gedaan, maar stond op dat moment na meerdere politieverhoren in een week tijd onder grote psychische druk. Een dag later trok hij zijn bekentenis tegenover de rechter-commissaris weer in. Eerder die week had hij ook al meermaals ontkend.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder een celstraf van 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. Dit was echter voornamelijk gebaseerd op het feit dat de man zou zijn omgekocht, iets dat nu niet bewezen kan worden. Daarom komt de rechtbank tot een aanzienlijk lagere straf. 

Laat je reactie achter