advertentie TipTop

Toen er nog gevoetbald werd. Archieffoto WOS

'Geen verenigingen op omvallen, wel clubs met acute zorgen'

In Westland staan door de coronacrisis vooralsnog geen sportverenigingen op omvallen, wel heeft een aantal clubs acute zorgen.

Dat zegt sportwethouder Pieter Varekamp van Westland in gesprek met het radioprogramma WOS Sport. Om welke clubs het gaat, kan hij niet zeggen. "Er zijn verenigingen, groot en klein, die klassiek en financieel goed beleid hebben gevoerd en wat vet op de botten hebben. Daarmee gaat het goed. Er zijn ook verenigingen die ten gunste van hun sport en vereniging goed hebben geïnvesteerd en daar zit wat minder geld op de rekening. Daar leven vraagstukken over hoe het aan het einde van dit jaar moet. We staan met hen in contact."

Ook in Maassluis zijn er zorgen bij clubs, weet zijn collega Sjef Evers uit Maassluis. "Buitensportverenigingen staan er moeilijker in dan binnensportclubs, want als die geen gebruik maken van de faciliteiten, hoeven ze niet te betalen."

Varekamp: Bij sommige verenigingen leven vragen

Maatregelen

Beide gemeenten hebben maatregelen genomen om verdere financiële schade te voorkomen. In Maassluis kregen verenigingen hoeven verenigingen tot oktober geen huur te betalen en gemeentelijke belastingen en heffingen. Evers: "Daar is ruimhartig gebruik van gemaakt, en terecht ook. In september gaan we kijken hoe alle clubs er financieel voor staan." Mogelijk wordt het uitstel van betaling dan verlengd, al wil Evers niet op de zaken vooruit lopen. " En of we over gaan tot kwijtscheldingen, ik zeg het niet toe, maar ik sluit het ook niet uit."

In Westland is de veldhuur voor het tweede kwartaal wel al kwijtgescholden. "Voor het derde kwartaal bezien we dat nog", aldus Varekamp. "Dit betreft alleen de buitensport, voor de binnensport zijn we nog bezig om te kijken wat we gaan doen." Een en ander zal afhangen van wat de effecten zijn van de nieuwe versoepelingen per 1 juli.

Evers: In september verder kijken

Tonnen bijgedragen

Westland heeft inmiddels al 'een aantal tonnen' bijgedragen aan steun voor de sportclubs. "En dan heb ik het over concrete bedragen, niet over de indirecte bijdrage die in de organisatiekosten zitten vanuit de gemeente." Varekamp zegt echter wel dat Westland hoogstwaarschijnlijk geen gemiste horeca-inkomsten gaat compenseren. "Dat zijn commerciële activiteiten en dat is niet onze primaire taak. Waar het de gemeente om gaat is dat het sporten doorgang kan vinden. We spannen ons ervoor in dat dat kan blijven bestaan."

Laat je reactie achter