advertentie Boekestijn

NVWA

Geen virus meer op twee tomatenbedrijven

Twee tomatentuinders uit Westland en Midden-Delfland zijn officieel verlost van het tomatenvirus ToBRFV.

Op beide bedrijven werd het virus eind vorig jaar aangetroffen. Hercontroles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in dit voorjaar wezen uit dat het virus niet meer in de kas aanwezig is.

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) werd op 7 oktober 2019 voor het eerst aangetroffen in een Westlandse tomatenkas. Het virus tast tomaten- en paprikaplanten aan. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af. Bedrijven die te maken hebben met het virus zijn verplicht dit te melden bij de NVWA. Als het virus daadwerkelijk wordt vastgesteld, dan wordt het bedrijf niet geruimd. De NVWA legt wel hygiënemaatregelen op om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen.

Bedrijven waar het virus aanwezig was worden minimaal drie maanden na de teeltwisseling van het besmette gewas, het schoonmaken en het ontsmetten van de kas en het planten van het nieuwe gewas nogmaals gecontroleerd. Als de NVWA geen ToBRFV aantreft, wordt het bedrijf vrijgegeven en worden alle maatregelen opgeheven. Is het virus nog wel aanwezig, dan blijven de maatregelen van kracht.

Bij de bedrijven die nu zijn vrijgegeven, heeft de teeltwisseling afgelopen winter plaatsgevonden. Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat over zes weken wordt besloten of zes andere bedrijven ook kunnen worden vrijgegeven.

Op dit moment zijn er nog negentien besmette bedrijven, waarvan 8 in Westland. De overige telers bevinden zich in de gemeenten Hollandse Kroon, Brielle, Reimerswaal, Haarlemmermeer, Horst aan de Maas en Goeree Overflakkee.

Laat je reactie achter