advertentie VEMO Lease top

Alleen burgemeester en griffier en een aantal technici in de raadszaal Dennis van Schie

Gematigd positieve reacties op plannen Westlands college

De plannen van het Westlandse college ter voorbereiding op de begrotingsbehandeling in het najaar, zijn redelijk positief ontvangen.

Dat blijkt uit reacties van de politieke partijen. Over het algemeen wordt het gewaardeerd dat er geïnvesteerd wordt in de Westlandse economie in tijden van corona. Tegelijk zijn er nog wel veel vragen over bepaalde geplande uitgaven, bijvoorbeeld als het gaat om de zwembaden in Wateringen en Naaldwijk.

Coalitie
Coalitiepartij LPF Westland is zeer tevreden: "Hier worden wij wel vrolijk van. Wij zijn heel blij dat er geïnvesteerd gaat worden", aldus fractieleider Dave van Koppen. En ook de VVD, die vaak toch meer behoudend is met uitgaven in crisistijd, staat grotendeels achter de plannen, zo blijkt uit de woorden van fractievoorzitter Sander Zuyderwijk. "Wij vinden het getuigen van lef."

Het CDA vindt dat de zogeheten perspectiefbrief, waar de plannen in staan, duidelijkheid en zekerheid biedt voor inwoners en bedrijven. ChristenUnie-SGP laat bij monde van fractievoorzitter Ad van Harmelen weten dat er geen gekke dingen in de brief staan, "maar we moeten het nog in de fractie bespreken."

Wij vinden het getuigen van lef

• Sander Zuyderwijk (VVD)

Oppositie
Ook bij de oppositie zijn er positieve geluiden te horen. Zo is Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland blij dat B en W een greep uit de reservepot doet. Wel is hij bang dat het volgende college flink moet bezuinigen omdat volgens hem de lasten pas na 2023 komen. Ulbe Spaans van GroenLinks noemt de perspectiefbrief opzienbarend. "Ik begrijp de keuze wel om te investeren in crisistijd." Toch ziet hij nog maar weinig terug voor de gemiddelde burger. "Het gaat veel over bedrijven, maar bijvoorbeeld niet over hoe we om moeten gaan met de energietransitie."

Westland steunt alleen ondernemers en geeft cadeautjes weg

• Nico de Gier (PvdA)

D66 vindt het goed dat er geld wordt uitgegeven om 'de motor te laten draaien'. Volgens fractieleider Benjamin Hofland moet er nog wel meer uitleg worden gegeven over een aantal zaken. Bijvoorbeeld over hoe het college nu precies denkt de uitgaven in het sociaal domein te kunnen beteugelen, "maar we zijn gematigd positief."

Ook Peter Duijsens van de grootste oppositiepartij, Westland Verstandig, zet vraagtekens bij de aanpak van het sociaal domein. Hij ziet een aantal goede dingen, maar het merendeel vindt hij niet concreet genoeg, daar wil hij echt verandering in. Bovendien ziet Duijsens dat er ineens allerlei dingen wel kunnen, die vorig jaar niet konden, zoals geld voor de zwembaden en het hockeyveld in Naaldwijk. PvdA Westland lijkt daar ook weinig van te snappen en stelt dat veel geld vooral wordt gebruikt om het eigen wensenlijstje te betalen: "De gemeente Westland steunt alleen ondernemers en geeft cadeautjes weg."

Bespreken
Het college liet eerder blijken dat ze de perspectiefbrief graag met de raad wil bespreken. Op welke termijn en op welke manier dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Laat je reactie achter