advertentie Greve

Theo Vroon

Gemeente houdt inspectierapporten Lijndraaiersbrug voor zichzelf

Zo’n twee weken nadat het brugdek van de Lijndraaiersbrug in Maassluis naar beneden is gevallen, is nog steeds niet duidelijk wat daarvan de oorzaak is.

Onafhankelijk onderzoek moet uitsluitsel geven. Maar dat gaat nog tenminste een aantal weken duren, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Intussen wil Maassluis inspectierapporten uit de afgelopen jaren voorlopig niet met de pers delen, zo blijkt uit navraag van de WOS.

De streekomroep vroeg vorige week de laatste drie inspectierapporten op. In eerste instantie leek de gemeente daar wel medewerking aan te willen verlenen, maar iets later kwam een woordvoerder daarop terug. De gemeente Maassluis wil eerst het onderzoek wat nu gedaan wordt afwachten. Dat zou een beter beeld geven. Daarop is nogmaals door de WOS gevraagd, in het kader van transparantie, om toch de inspectierapporten op te sturen.

Vooralsnog niet beschikbaar
Begin deze week laat de gemeentewoordvoerder weten alsnog mee te werken en dat een van de rapporten inmiddels al was gevonden. De rest moest nog even worden opgezocht. Maar als woensdag opnieuw gevraagd wordt wanneer de WOS de drie rapporten kan inzien, is het antwoord dat ze vooralsnog niet beschikbaar komen.

Reden voor de weigering is volgens de gemeentelijke woordvoerder dat onderzoekers, door het niet delen van de rapporten met de pers, zo onafhankelijk mogelijk hun werk kunnen doen. "Zodra de onderzoeken zijn afgerond en de conclusies getrokken, delen wij die uiteraard met jullie", luidt het antwoord.

Ook bij burgemeester Edo Haan krijgt de WOS nul op het rekest. Volgens hem komt de vraag wat te snel. "We willen intern ons eerst een goede mening kunnen vormen over datgene wat is gebeurd. Daar is onder andere dit rapport (onderzoeksrapport naar de oorzaak, red.) voor nodig." Op de opmerking dat het inzien van inspectierapporten bij de controlerende taak van de journalistiek hoort, reageert hij niet.

Het ongeval
Het brugdek van de Lijndraaiersbrug in het centrum van Maassluis kwam zaterdag 16 mei iets na 16.00 uur naar beneden zetten. De brug was even daarvoor open gegaan om vaarverkeer door te laten. Toen de brugwachters het dek weer wilden laten zakken, knapte een cilinder en viel het dek naar beneden, zo liet een van de brugwachters desgevraagd aan de WOS weten. Het vaarverkeer was net voorbij de brug, waardoor er niemand gewond is geraakt.

Een aantal dagen was de brug niet te gebruiken door gemotoriseerd verkeer, maar begin deze week is dat verholpen. Vaarverkeer kan echter nog geen gebruik maken van de brug. Juist voor dat vaarverkeer werd de brug in 2017 gemotoriseerd, zodat men via de Monstersche Sluis ook in de haven van Maassluis kan komen. Voor 2017 moest de burg geopend worden met behulp van een kraan.

Laat je reactie achter