advertentie Boekestijn

Gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk WOS

Gemeente wil helpen bij opzet Westlandse online winkelstraten

B en W van Westland willen de winkeliers gaan helpen bij het opzetten van online winkelstraten in de kernen.

Dat kondigde wethouder Albert Abee woensdagavond aan in een commissievergadering van de gemeenteraad. Het gaat om een Westland-brede uitwerking van een idee dat in december is aangekaart door de ondernemersorganisatie uit het centrum van 's-Gravenzande.

Volgens Abee moet de nagestreefde aanpak van het fenomeen 'online winkelstraat' honderden ondernemers in Westland helpen om een goede positie in de internetverkoop te bereiken. De uitwerking wordt samen met MKB Westland opgepakt. Er gaat daarbij een bedrag van 250.000 euro om, waarvan de gemeente 150.000 euro voor haar rekening neemt, zo is het voorstel van het college.

De Lier
Behalve in ’s-Gravenzande hebben ook de winkeliers in De Lier hoge verwachtingen van een online winkelstraat. "De ontwikkeling van een gezamenlijk platform zal de omzet van de bestaande fysieke winkels naar verwachting zeker vergroten. Hierdoor blijft het voortbestaan van de fysieke winkels gewaarborgd, wordt leegstand voorkomen en dat komt de economische vitaliteit van de kern weer ten goede", aldus de organisatie BIZ Winkelgebied De Lier.

Deze organisatie betoogt verder: "Als een winkelkern zich als één online winkel op internet profileert, waar van alles te koop is en zich vooral richt op de consument in de nabije omgeving, dan zal dat een nieuw publiek aantrekken: namelijk de consument die normaliter al veel via internet bestelt, maar die het mega grote aanbod op internet lastig begint te vinden. Die consument zal kiezen voor gemak in combinatie met zekerheid, kwaliteit en service: bestellen bij je lokale winkel."

MKB Westland
MKB Westland stelt in dit verband, dat de uiteindelijke impact van corona op het winkelbestand en het winkelgedrag nu nog niet te bepalen is. Er kan een grotere online koopbereidheid ontstaan, maar het kan ook dat mensen hunkeren naar contact en juist de stenen winkel weer in opmars komt. Daarom zijn wij voorstander van mogelijkheden tot bijsturen indien ontwikkelingen in de markt dat vergen, aldus MKB Westland.

Laat je reactie achter