advertentie Westland Infra top

Nicolien en man Martijn WOS

Geslaagde MS-operatie Nicolien: 'Voel me als herboren'

De stamceloperatie die Nicolien Pronk in Rusland heeft ondergaan lijkt vooralsnog geslaagd. De MS-patiënte voelt zich als herboren.

Dat liet zij vanmorgen weten in het WOS-programma Plus Radio. De behandeling moest in Moskou gebeuren, omdat dat in ons land en ook in omliggende landen niet mogelijk was. Via allerlei acties werd voldoende geld ingezameld om de reis naar Rusland en de behandeling mogelijk te maken.

Begin augustus was het dan zover, de reis naar Moskou kon beginnen. Er bleek in de Russische hoofdstad wel een taalprobleem. "In Moskou werd ik overgedragen aan een Russische assistent, die sprak totaal geen Engels. Uiteindelijk ging alles via Google Translate. Toen ben ik naar de taxi gebracht en zijn we in een uur naar het ziekenhuis gereden. Ook met de taxichauffeur hebben we gecommuniceerd via Google Translate."

Eenmaal in het ziekenhuis moest Nicolien allerlei onderzoeken ondergaan en bleek haar MS inmiddels erger te zijn dan in Nederland gedacht. "De neuroloog zei: 'We zijn blij dat je hier nu bent, want je had snel naar de secundaire MS-vorm gegaan en binnen zeven jaar had je niet meer kunnen lopen.' Dat was wel iets van 'Wow, ik ben blij dat ik hier nu ben'."

Beluister het hele verhaal van Nicolien:

Daarna kon de intensieve behandeling plaatsvinden. Vooraf werden er injecties gegeven om nieuwe stamcellen aan te kunnen maken en na de operatie zelf vonden er nog zes dagen met chemokuren plaats. Inmiddels gaat het buitengewoon goed. "Ik voel me echt herboren", zegt Nicolien. "Ik barst nu van de energie, ik heb me zo lang niet zo gevoeld."

Nu volgt nog een periode van herstel. En in Nederland worden nog nadere onderzoeken gedaan om te kijken of de MS ook echt weg is.

Laat je reactie achter