advertentie VEMO Lease top

Getijdenpark bij Maassluis afgeblazen

Er komt geen getijdenpark langs Het Scheur in Maassluis. Uit onderzoek blijkt dat de concentratie PFAS in de bodem van de rivier en een deel van de oever te hoog is.

Dat vormt nu geen gevaar, maar kan bij werkzaamheden in de bodem wel voor problemen zorgen. Het saneren van de grond is de gemeente te duur. De kosten daarvan staan niet meer in verhouding met de baten. Wethouder Fred Voskamp is teleurgesteld: "Wij hadden hier mooie plannen om de stad en de natuur met elkaar te verbinden. Het is heel erg jammer dat dat nu niet lukt."

De vervuiling is te groot op basis van het Tijdelijk Handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie. Bij de aanleg van het getijdenpark zou de afgegraven grond namelijk de basis zijn voor de aanleg van een ander project, de natuurvriendelijke oever bij gemaal De Zaaijer. Daarvoor zal nu schone grond van elders worden aangevoerd. De exacte startdatum voor de uitvoering van dit project is nog niet bekend.

De volksgezondheid  is volgens de gemeente niet in gevaar. De grond in het gebied waar het getijdenpark zou komen en op en rond natuurspeelplaats Avonturis is voorzien van een flinke deklaag met schone grond. Kinderen kunnen daardoor veilig spelen in het gebied.

Laat je reactie achter