advertentie KBITE

Verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis. WOS

GGD: 'Verspreiding coronavirus Tweemaster via ventilatiesysteem niet waarschijnlijk'

Het coronavirus werd in verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis hoogstwaarschijnlijk niet verspreid via het ventilatiesysteem.

Dat concludeert GGD Rotterdam-Rijnmond na uitvoerig onderzoek. Hoewel het rapport nog niet is afgerond, zijn de conclusies vanwege de vele aandacht aan deze zaak inmiddels al wel openbaar gezet. Actualiteitenrubriek EenVandaag schreef eerder namelijk dat het ventilatiesysteem een rol speelde. Op het gaas van het ventilatiesysteem en de airco in een huiskamer van De Tweemaster zaten namelijk virusdeeltjes, bleek uit het rapport dat EenVandaag in handen heeft.

GGD Rotterdam-Rijnmond noemt het ventilatiesysteem nu echter 'niet de meest waarschijnlijke besmettingsroute'. Op stofmonsters van de afvoer van ventilatiesystemen in de kamers van twee patiënten en de gezamenlijke huiskamer waar een besmette bewoner regelmatig aanwezig was, zat een kleine hoeveelheid 'viraal RNA'. "Het onderzoek heeft geen infectieus virus kunnen aantonen."

Overdracht via bewoners en medewerkers

Eind juni dook het coronavirus op in De Tweemaster en zorgde voor een grote uitbraak. In totaal werden er 17 bewoners en 18 medewerkers ziek. Acht van de bewoners overleefden het virus niet.

Volgens de GGD zijn er verschillende factoren die een bijdrage geleverd kunnen hebben aan de uitbraak. "Er was onder andere sprake van klachten bij medewerkers die niet werden herkend als Covid-19, waardoor de uitbraak later dan gewenst is gevonden." Al zieke bewoners hebben elkaar op die manier kunnen besmetten.

Ook medewerkers besmetten elkaar, ondanks het feit dat zij mondneusmaskers droegen in het verpleeghuis."Ze hebben samen geluncht en elkaar mogelijk besmet, omdat afstand houden niet altijd mogelijk was."

Laat je reactie achter