advertentie VEMO Lease top

GroenLinks zet vraagtekens bij preventief fouilleren in Maassluis

GroenLinks vindt preventief fouilleren een zwaar middel. Daarom vraagt de fractie aan burgemeester en wethouders van Maassluis of er minder zware middelen kunnen worden ingezet.

Vanaf 15 september mag de politie een half jaar lang preventief fouilleren rond de metrostations van Maassluis. Burgemeester Edo Haan heeft de gebieden langs de Hoekse Lijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat is gedaan op verzoek van de politie, die regelmatig mensen met verboden wapens aantreft, aldus een woordvoerder van de gemeente Maassluis. Eerder werd de maatregel ook al in Schiedam en Vlaardingen ingevoerd.

Maar wat GroenLinks betreft zou er moeten worden gekeken naar minder zware middelen, zo blijkt uit schriftelijke vragen aan het college. De eenmansfractie wil bovendien weten of er in de afgelopen tijd op/bij de metrostations dan zoveel mensen aangetroffen zijn met wapens en of er nog andere redenen zijn waarom het preventief fouilleren wordt ingezet. Verder wil de partij weten of en welke wijken in Maassluis aanleiding geven voor de ingezette koers.

Ten slotte hoopt de partij te horen hoe wordt gewaarborgd dat er niet etnisch geprofileerd wordt tijdens de preventieve fouilleeracties en welke agenten er op de klus gezet worden. GroenLinks vraagt hiernaar gezien de ophef die een aantal weken geleden ontstond over een WhatsAppgroep van agenten waar racistische teksten naar voren kwamen.

Fractievoorzitter Raoul Kleijwegt licht de vragen toe bij Maarten in de Middag

Laat je reactie achter