advertentie Boekestijn

Haagse burgemeester Jan van Zanen Martijn Beekman

Haagse burgemeester: eis om coffeeshops naar Westland te laten verhuizen is 'niet fair'

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag voelt er niets voor om door de gemeenteraad opgezadeld te worden met de opdracht coffeeshops naar het Westland te laten verhuizen.

Hij wil wel in gesprek met de buren, maar doet vooraf geen enkele belofte. "Je kan niet in het openbaar zeggen 'Zoek het maar in een andere gemeente'. Dat is niet fair", aldus Van Zanen. Ambtsgenoot Bouke Arends en de grootste partij in de Westlandse gemeenteraad, het CDA, zien niets in de oproep van de Haagse politiek, weet mediapartner Omroep West.

De gemeenteraad van Den Haag, zo bleek dinsdag, wil de overlast in de Weimarstraat terugdringen. Volgens buurtbewoners en veel politieke partijen is die voor een belangrijk deel het gevolg die van de vele daar aanwezige coffeeshops. Bij die zaken zouden veel mensen uit het Westland komen, omdat je daar niet legaal wiet kan kopen. Een flink deel van de politiek wil daarom dat Van Zanen met Westland in gesprek gaat om ervoor te zorgen dat ook daar een coffeeshop de deuren opent. Maar Van Zanen ontraadde 'met klem' een voorstel van de Haagse Stadspartij daartoe.

Coalitiepartij CDA in het Westland is fel tegen de komst van een coffeeshop in de gemeente. "Die willen we hier echt niet. Dat is gewoon een no-go, zeker voor mijn partij. In elke gemeente geeft het gedoe en onrust. Dat hoor je nu ook weer in Den Haag", zegt fractievoorzitter Jenny Vermeer. Burgemeester Arends sluit zich daarbij aan: "De situatie in Den Haag maakt duidelijk dat het gebruik van verdovende middelen grote problemen veroorzaakt voor de samenleving. Niet de bestrijding van symptomen maar de aanpak van de oorzaak zou prioriteit moeten hebben. De verkoop van verdovende middelen moet verboden worden."


Laat je reactie achter