advertentie VEMO Lease top

Signbiblio

Helft meer overledenen in Westland tijdens eerste coronamaanden

In april en mei van dit jaar zijn in de gemeente Westland ongeveer 50 procent meer mensen overleden dan normaal het geval is.

Dat blijkt uit een analyse van nieuwe, voorlopige, cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij elkaar overleden in die twee maanden in Westland 184 mensen (april: 104 en mei: 84). Gemiddeld waren dat er in de voorgaande jaren 123 (april: 59 en mei: 64).

April en mei waren de eerste twee  volledige maanden waarin in onze regio mensen besmet waren met het coronavirus. Deze nieuwe ziekte is mogelijk de oorzaak van deze oversterfte. Uit dagelijkse gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam eerder al naar voren dat 30 Westlanders aan het gevolgen van het virus zijn overleden. Dit zijn echter alleen mensen die ook daadwerkelijk zijn getest. Bekend is dat bijvoorbeeld mensen in verzorgingshuizen destijds (nog) niet werden getest, maar wel zijn overleden. Daarmee kan het verschil met de CBS-cijfers worden verklaard.

Maart en andere gemeenten

Bij het bekijken van de CBS-cijfers is van de maanden maart, april en mei een gemiddelde genomen van de afgelopen tien, vijf en drie jaar. Daarmee komt het aantal overledenen in Westland in april uit op 58 tot 60 mensen en in mei op 63 tot 66. In maart waren de sterftecijfers vergelijkbaar met de voorgaande jaren (2020: 73, normaal: 68-74).

In Maassluis en Midden-Delfland zijn de cijfers voor alle drie de maanden vergelijkbaar met voorgaande jaren, maar dat heeft er ook mee te maken dat in deze gemeenten veel minder mensen wonen dan in Westland en hier dus ook minder mensen overlijden.

Laat je reactie achter