advertentie VEMO Lease top

Gustaaf van Gaalen

Historische grenspaal op transport

De historische grenspaal die in de tuin van het Westlands Museum in Honselersdijk stond, is naar een restaurateur gebracht.

De komende zes weken wordt de paal hersteld én er wordt een replica van gemaakt, die in Kwintsheul dichtbij de oorspronkelijke plek wordt geplaatst. Dat zal voor een aantal inwoners van het dorp nostalgische gevoelens opwekken, want tot 1957 stond er ook al zo'n ding in het dorp.

Kwintsheul viel vroeger namelijk onder drie gemeenten: Monster, Naaldwijk en Wateringen. Na een lange strijd wisten de Heulenaars zich los te peuteren uit deze situatie en kwam het dorp alleen binnen de gemeentegrenzen van Wateringen te liggen.

De originele grenspaal uit 1957 bestaat nog steeds. Het misschien wel 400 jaar oude monument stond tot gisteren verscholen in de historische tuin van het Westlands Museum in Honselersdijk. De komende maanden wordt de paal gerestaureerd en krijgt het een betere plek in de tuin. In Kwintsheul komt later dit jaar een replica van de grenspaal te staan, omdat men bang is dat het origineel wordt gesloopt.

Laat je reactie achter