advertentie Westland Infra top

Michelverbeek via Wikimedia (CC)

Hoek van Holland viert 150 jaar Nieuwe Waterweg in 2022

Het 150-jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg wordt in 2022 gevierd met een evenement in Hoek van Holland. Wethouder Said Kasmi heeft positief gereageerd op een voorstel van de Hoekse gebiedscommissie hierover.

De Nieuwe Waterweg is het laatste stuk van de verbinding van Rotterdam met de Noordzee. Dit werd in 1872 in gebruik genomen. Hoek van Holland wil dat daar aandacht aan wordt besteed. "Wij zien dit als een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Rotterdamse geschiedenis", liet de gebiedscommissie eerder al weten.

Hoe het evenement eruit komt te zien, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het Stadsarchief van Rotterdam in samenwerking met de historische vereniging Hoek van Holland een of meer programmaonderdelen wil ontwikkelen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een expositie in de buitenruimte en ook of er een 'blijvende markering of belevenis' kan komen.

Mogelijk wordt het evenement gehouden in september volgend jaar. Die maand staat in het teken van het Maritieme thema in de aanloop naar de Wereldhavendagen. "Activiteiten die in deze periode plaatsvinden, kunnen opgenomen worden in het programma en komen in aanmerking voor communicatieve en/of financiële ondersteuning."

De Nieuwe Waterweg loopt vanaf de Noordzee tot aan de Maeslantkering. Daarna begint Het Scheur, tot aan de Oude/Nieuwe Maas bij Vlaardingen.

Laat je reactie achter