advertentie VEMO Lease top

WOS

'Hoekenezen kijken bijna nergens meer van op'

Veel inwoners van Hoek van Holland lijken bijna nergens meer van op te kijken.

Die conclusie trekt de politie uit een praktijktest met agenten-in-opleiding. Deze gingen in gewone kleding op pad in Hoekse buurten en gedroegen zich nogal ongewoon. Daarbij werd er nadrukkelijk op gelet dat er best veel inwoners hen gezien hadden. "Er werd vrijwel niets over dat verdachte gedrag gemeld", verklaarde een politiewoordvoerder donderdagavond in een internetbijeenkomst van de Gebiedscommissie Hoek van Holland.

Niettemin waren er in de eerste vijf maanden van dit jaar 57 meldingen van een verdachte situatie, tegen 25 in dezelfde periode van vorig jaar. Onder de aandacht werd gebracht dat burgers niet moeten aarzelen om 112 te bellen bij het zien van een verdachte situatie.
Commissielid Peter Stok opperde, dat wellicht veel mensen het gevoel hebben dat het weinig uitmaakt of ze een melding doen. Om deze veronderstelling te bestrijden, maakt de politie er steeds meer werk van om aan de melder te laten weten wat er met zijn of haar melding is gebeurd, was de reactie. Commissielid Ineke Vos proeft ook een vrij brede passieve houding ten aanzien van wat er in de omgeving gebeurt. Ze vroeg zich onlangs in een buurtapp af, waar er in de wijk op dat moment een alarm afging. Er kwam geen enkele reactie.

Inbraken
Van januari tot en met mei werden er in de Hoek 13 woninginbraken gemeld, in het zelfde tijdvak vorig jaar waren het er 4. Het aantal winkeldiefstallen was 17 (9), het aantal vernielingen van/aan een auto eveneens 17 (9) en er waren 15 (11) fietsdiefstallen.
Verder ging het dit jaar tot 1 juni om 49 (42) meldingen van geluidshinder, waren er 34 (20) gevallen van overlast door een verwarde of overspannen persoon en kwamen er 25 (28) meldingen van overlast door jeugd binnen.

Aantal inklimmers
Vanwege de veerboot naar Engeland is Hoek van Holland een populaire locatie voor mensen die ongezien naar de overkant willen. Tot dusver zijn er dit jaar al 125 inklimmers in de kraag gegrepen door de Marechaussee, zeehavenpolitie of politie Waterweg.

Laat je reactie achter