advertentie Boekestijn

Kunstenaar Eddy Kaijser met de kreeft. WOS

Hoekse strand krijgt kunstkreeft van zwerfplastic

Het strand aan de Rechtestraat in Hoek van Holland wordt volgende week versierd met een nieuw kunstwerk, gemaakt van zwerfplastic.

Eerder dit jaar hielpen Hoekse basisschoolkinderen met het verzamelen van materiaal voor de grote plastic heremietkreeft. Zij jutten het strand schoon en met de geraapte voorwerpen is kunstenaar Eddy Kaijser aan de slag gegaan.

Al het zwerfplastic dat in de kreeft is verwerkt komt uit Rotterdam. "Het schild is gemaakt van plastic uit de Rotte", vertelt de kunstenaar. "De heremietkreeft die eruit komt, is gemaakt van plastic van het Hoekse strand. De scharen bestaan uit jerrycans en veel dopjes."

Omdat Kaijser afhankelijk was van het materiaal dat werd gejut, was het een verrassing wat er op de kreeft kwam. Wat hem opviel is dat er op het strand veel kleine patatvorkjes liggen. "Die krijgen wel een plaats op het kunstwerk", zegt hij, terwijl hij de hoop plastic uitpluist. "Die vind je helemaal niet in de Rotte, dus het is wel leuk dat dit een echt Hoeks kunstwerk wordt."

Het kunstwerk is volgende week af, dan wordt het naar het strand verplaatst. "Bij de surfschool ligt een mooi duin, daar krijgt de kreeft een plek", weet hij. "Zodat hij echt ook een connectie heeft met de omgeving." Mogelijk wordt het kunstwerk nog 'officieel geopend' aan het eind van de maand. In het schild van de kreeft komt dan ook nog een kleine verrassingsexpositie, die je kunt zien door de kijkgaten in de kreeft.

Laat je reactie achter