advertentie VEMO Lease top

SignBliblio

Hof: huurder moet woning Maasdelta verlaten na hennepvondst

Het gerechtshof in Den Haag heeft woningcorporatie Maasdelta gelijk gegeven in het ontbinden van een huurcontract na de vondst van 83 hennepplanten in de woning in Maassluis.

Het Hof vernietigt daarmee de uitspraak van de kantonrechter van 15 november 2019. Die oordeelde dat de huurder net zijn leven weer op de rit had en dat hij geen overlast had veroorzaakt.

De huurder betoogde dat hij legaal stroom had afgetapt en maar vijf planten in huis had, de toegestane hoeveelheid. Maar hij telde de stekjes niet mee en ook de 69 planten buiten niet. Naar eigen zeggen had hij die nodig om zowel vrouwelijke als mannelijke planten te hebben voor de kweek.

Maar volgens het Hof geldt het in de algemene huurvoorwaarden neergelegde verbod om hennepplanten te kweken niet alleen voor planten die in de woning worden gehouden, maar ook voor planten op het balkon van de gehuurde woning, ongeacht wat de verdere plannen daarmee zijn.

Dat een deel van de planten vanwege hun geslacht niet tot kweeksucces zou kunnen leiden, vindt de hoge rechter evenmin relevant. Het verbod om hennep te kweken betreft alle hennepplanten, ongeacht of het mannelijke of vrouwelijke planten zijn.

Verder weegt de rechter mee dat het belang van Maasdelta bij ontbinding van de huurovereenkomst relatief groot is. Maasdelta heeft immers belang bij handhaving van haar strenge beleid tegen hennepkweek. “Dit beleid is erop gericht om de leefbaarheid in en om haar woningbezit te waarborgen en het risico op gevaar en overlast voor omwonenden te voorkomen. Als een huurder in de woning mag blijven nadat daar 83 hennepplanten zijn aangetroffen (een forse overschrijding van de strafrechtelijke gedooggrens van 5 planten), kan daarvan het signaal uitgaan dat andere huurders het ook niet zo nauw hoeven te nemen met het anti-hennep beleid van de woningcorporatie”, aldus de uitspraak.

De huurder krijgt drie maanden om zijn huis te verlaten en leeg achter te laten. Ook moet hij de proceskosten betalen van meer dan 3.500 euro.

Laat je reactie achter