advertentie KBITE

Een bever in onze regio Stef den Boer

Hoogheemraadschap van Delfland maakt beverprotocol

Het Hoogheemraadschap van Delfland krijgt een beverprotocol waarin ze zich voorbereidt op de komst van meer bevers in het gebied.

De Algemene Waterschapspartij deed in mei het voorstel om een dergelijk protocol op te stellen, nadat er een bever was gezien aan de rand van Schipluiden. Volgens de partij moet worden vastgelegd hoe om te gaan met bevers bij toekomstige schade en overlast. Maar ook welke maatregelen het Hoogheemraadschap kan nemen zodat afschot van bevers niet nodig zal zijn.

Volgens het Hoogheemraadschap is het lastig om in te grijpen bij schade door graven en knagen van bevers, omdat het dier en zijn burcht beschermd zijn en dus niet zomaar gedood of gevangen mag worden. Het protocol gaat zich dan ook richten op het voorkomen van schade, door het gebied bijvoorbeeld anders in te richten. Ingrijpen zou pas gebeuren pas als de waterkwaliteit in gevaar komt. Wat de beste methoden zijn om in te grijpen, wordt ook nagegaan. Het protocol is naar verwachting uiterlijk in het derde kwartaal van 2021 af.

Bekijk hieronder het item dat WOS eerder maakte over de eerste levende bever in Midden-Delfland sinds tijden.

De tekst gaat verder onder de video.

De Algemene Waterschapspartij stelde ook voor om muskusrattenvangers te betrekken bij de zoektocht naar bevers. Het Hoogheemraadschap vindt dat in dit stadium nog niet nodig, aangezien de focus in deze fase niet ligt op het bestrijden van het dier. Het waterschap wil zich nu vooral richten op het monitoren van de bever.

Laat je reactie achter