advertentie VEMO Lease top

WOS

Huisjes uit 17e eeuw blootgelegd

Bij archeologisch onderzoek in het centrum van Maassluis zijn huisjes van misschien wel 400 jaar oud gevonden.

De opgravingen vinden plaats aan de Noorddijk en de Geerkade. Wie de funderingen wil zien, moet snel zijn: archeologen hebben nog maar een paar dagen werk.

"Vrij bijzonder", noemt archeoloog Roderick Geerts dit project, "omdat dit een groot oppervlak is. En het zit dicht op het oudste deel van de historische stad." De funderingen van de gevonden gebouwen staan kris kras door elkaar. Dat is niet gek, want vroeger sloopte men alleen de muurtjes die in de weg stonden. Daar werd weer overheen gebouwd. "Vandaar deze puzzel van muren."

Het muurwerk ziet er nog puntgaaf uit, omdat het al die tijd onder de grond zit. Er is zelfs Delfts blauw tegelwerk uit de 17e eeuw ontdekt. "Dat is altijd heel leuk, omdat er dieren, planten of mensfiguren op afgebeeld zijn", aldus de archeoloog.

Woningbouw
Volgende week zijn de archeologische opgravingen niet meer te zien. Dat gaat er een vracht zand op, en worden 11 woningen ontwikkeld. Al sinds 1997 is de stad bezig hier woningbouw te ontwikkelen. Begin dit jaar gaf de Raad van State groen licht voor het plan.

Laat je reactie achter