advertentie Schoon Westland top

Signbiblio

Coronavirus in onze regio: dit zijn de cijfers over 2020

In onze regio is in december het grootste aantal mensen positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit een analyse van de besmettingscijfers van het RIVM over dit jaar.

In de afgelopen maand registreerde het RIVM in onze regio 3.511 besmettingen. Dat is aanzienlijk meer dan de 2.266 positieve tests in november en de 2.764 in oktober. In zowel de gemeente Westland als in Midden-Delfland was december de piekmaand,
Maassluis registreerde in oktober de meeste besmettingen (671, tegenover 530 in december). Vanaf halverwege oktober stegen de dagcijfers in de stad vaak met meer dan 25 en soms zelfs meer dan 30 besmettingen.

Bekijk de exacte gegevens per maand en per gemeente in onderstaande grafiek:

Voor de cijfers met betrekking tot positieve tests is gebruik gemaakt van gegevens sinds 1 juni 2020. Op dat moment kon iedereen in Nederland worden getest.

Ziekenhuisopnames en overlijdens

Halverwege maart registreerde het RIVM de eerste besmettingen in onze regio. In Westland werd direct iemand opgenomen in het ziekenhuis. Het was een Lierenaar, die niet veel later ook aan de gevolgen overleed. Dit bleek in onze regio ook het eerst bekende sterfgeval gerelateerd aan het coronavirus.

In die eerste (halve) maand belandden 34 regiogenoten in het ziekenhuis (25 uit Westland, 8 uit Maassluis en 1 uit Midden-Delfland). Een maand later waren het er 40. Tot en met september bleef het aantal opnames laag, maar toen de besmettingen weer stegen, werd het ook drukker in de ziekenhuizen. Met 41 opnames uit onze regio is november de piekmaand van dit jaar. December eindigt met 28 regiogenoten die naar het hospitaal moesten.

Bekijk de cijfers in onderstaande grafiek:

Wat betreft het aantal sterfgevallen ligt de piek in de afgelopen maand (28), maar ook in november en april (beide 25) overleden veel regiogenoten als gevolg van corona. De werkelijke cijfers zullen overigens aanzienlijk hoger liggen, omdat  - in tegenstelling tot de ziekenhuisopnames - veel van de overledenen niet zijn getest, maar het virus mogelijk wel droegen.

Voor dit verhaal is gebruik gemaakt van de gegevens die het RIVM beschikbaar stelt. Hoek van Holland is buiten beschouwing gelaten, omdat de cijfers over dit dorp - als onderdeel van de gemeente Rotterdam - incompleet zijn. Op basis van cijfers van GGD Rotterdam-Rijnmond kan wel gezegd worden dat tussen week 23 en week 52 in totaal 520 Hoekenezen positief zijn getest. Gegevens van daarvoor en van de laatste dagen van 2020 zijn niet bekend, evenals het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Laat je reactie achter