advertentie KBITE

Het Nieuwe Water langs de Weverskade bij Maassluis Cor Hoekzema

Initiatiefgroep 'Herstel doorvaart Het Nieuwe Water' laat onderzoek doen

Studenten van de Haagse Hogeschool zijn gestart met een kosten- baten analyse voor het bevaarbaar maken van Het Nieuwe Water tussen Maassluis en Westerlee.

Daarbij wordt gekeken naar aansluiting op het bestaande waternetwerk en een onderdoorgang op de Weverskade voor een metropolitane (snel)fietsroute. Verder worden ook alle bruggetjes over Het Nieuwe Water onder de loep genomen. Het doel is dat kano’s en kleine stille sloepen straks weer gebruik kunnen maken van het water en het mogelijk wordt om zowel naar Westland als naar Midden-Delfland te varen vanuit Maassluis.

Het rapport moet eind juni gereed zijn en zal na de zomervakantie voor belangstellenden gepresenteerd worden. Zoals het er nu naar uitziet zullen de aanloopkosten van het project door derden gefinancierd worden. De projectgroep is hierover nog in overleg. Momenteel verkeert het initiatief in een oriëntatiefase. Als alles lukt, wordt de eerste brug over Het Nieuwe Water in maart volgend jaar verhoogd.

Artist impression van de brug

De initiatiefnemers achter het project, eerder grotendeels al verantwoordelijk voor de heropening van de Monstersche Sluis, hopen dat ze binnen drie jaar het kanaaltje weer toegankelijk krijgen voor kano’s en kleine stille boten met kruiphoogte tot 1,50 meter en diepgang tot 0,75 meter. Grootste obstakel is misschien nog wel de duiker onder de Westlandseweg, die in de plannen wordt vervangen door een brug, zodat je kunt doorvaren tot in het centrum van Maassluis.

Laat je reactie achter