advertentie VEMO Lease top

Jeu-de-boulesvereniging Velo in zwaar weer

Jeu-de-boulesvereniging Velo bestaat dit jaar 30 jaar, reden voor een feestje zou je denken. De werkelijkheid is echter anders.

Door corona heeft de club uit Wateringen het ronduit lastig. Dirk-Jan Verburg heeft in zijn jaren als voorzitter van de club vaker te maken gehad met stoppende leden, veelal vanwege ouderdom. In de twee jaar vóór de uitbraak van corona nam het ledenaantal al wat af, maar zo erg als het afgelopen jaar heeft hij het nog niet meegemaakt. Van de 95 leden per 1 maart vorig jaar zijn er nu nog ongeveer 70 over. Daarmee is de club ook onder het minimum gekomen om 'gezond' te zijn. "90 is voor ons als vereniging de gezonde situatie", aldus Verburg.

Leden zegden op omdat ze niet konden spelen. Want hoewel jeu de boules een buitensport is, waren de deuren van het sportpark voor de leden tot een paar weken geleden gesloten vanwege de coronamaatregelen. "Men wil toch waar voor hun geld", weet Verburg.

De situatie is nijpend. De voorzitter zegt dat de vereniging het nog ongeveer een jaar op deze manier kan uithouden. Er zouden nog zeker 15 tot 20 leden bij moeten komen om weer gezond te worden. Maar zo’n forse ledengroei is in het verleden nimmer gehaald. Er moeten dus door de club maatregelen genomen worden. "Nieuwe leden verwacht ik dit jaar niet, volgend jaar hoop ik wel. Dat wordt ook het moment om te beslissen hoe we verder gaan."

Zo wordt gekeken naar een verhoging van de contributie, "maar we willen vooral een laagdrempelige vereniging blijven voor de mensen. Je kunt wel gaan verhogen, maar dan schrik je ook mensen af."

Hoe de toekomst van de vereniging eruit ziet, is onduidelijk. Opheffing van de vereniging is de laatste optie. Liever wordt dan gedacht aan samenwerking met andere clubs. "We hebben eerder gesprekken gehad met Quintus in Kwintsheul toen zij problemen hadden met het ledenaantal. Toen keken we naar een vorm van samenwerking of uitwisseling van leden. Maar daar wil ik op dit moment nog niet aan denken, om heel eerlijk te zijn."

Laat je reactie achter