advertentie KBITE

Jongerenraad wil Westlandse jongeren naar stembus lokken

De Westlandse jongerenraad zet zich de komende tijd in om zoveel mogelijk jongeren op 17 maart hun stem te laten uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Uit het Nationaal kiezersonderzoek blijkt dat het opkomstpercentage bij verkiezingen onder jongeren tussen de 18 tot 25 jaar het laagst is. "Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ging slechts 53 procent van de stemgerechtigde jongeren naar de stembus", weet Bram Geurds van de jongerenraad. Daarover is hij niet tevreden.

Samen met burgemeester Bouke Arends heeft de jongerenraad daarom een brief geschreven aan alle jongeren die volgende maand voor het eerst mogen stemmen. Die belandt op 1 maart bij hen op de mat. "Geen standaardbrief met ambtelijke taal, maar specifiek gericht op jongeren", aldus Geurds. "In de eerste alinea staat onder andere: 'Hé jij, nu je dit leest heb je opdracht 1 volbracht. Je hebt de brief niet ongeopend in de prullenbak gegooid. Lekker bezig!'"

Maar daar blijft het niet bij. Samen met jongerenwerkers gaat de jongerenraad ook de straat op. Dat doen zij met de gele bus van het jongerenwerk. "Met die bus willen we constant op een bepaald plein in Westland jongeren benaderen. Gaan zij stemmen en waarom?"

Volgens Geurds ligt er overigens een plan om diezelfde bus in 2022 te gebruiken als stemlocatie tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar.

Beluister het gesprek met Bram Geurds bij Maarten in de Middag:

Laat je reactie achter