advertentie Boekestijn

Kunst en Cultuur Academie gaat weg uit de Vogelbuurt

De Kunst en Cultuur Academie (KCA) in de Vogelbuurt in Maassluis moet verhuizen. Er moet plek worden gemaakt voor 38 nieuwbouwwoningen.

De oude kleuterschool aan de IJsvogelstraat wordt al jaren door de kunst en cultuurcursisten gebruikt. Van bloemschikken tot beeldhouwen, alles wat met kunst en cultuur te maken hebben kun je bij de academie leren. Zo'n 400 mensen maken gebruik van die cursussen. Maar het oude schoolgebouw moet wijken voor de nieuwbouw en dat betekent verhuizen voor de KCA.

De gemeente wil graag dat de KCA verhuist naar Theater Koningshof. Daar vertrekt huurder ROG plus in april en komen dus ruimtes vrij. Maar de onderhandelingen zijn nog niet rond. Zo vindt de academie het belangrijk dat ze een vaste plek krijgen, zodat bijvoorbeeld de schildersezels en de kleioven niet elke keer verplaatst moeten worden.

In september 2021 zouden de twee instanties moeten gaan 'samenwonen'. Dan begint het nieuwe cursusjaar ook. "Veel later kan ook niet, want dan horen we de bulldozer al ronken om ons pand te ruimen", weet voorzitter Leo Lauwaars.

Toekomstperspectief

Hoewel in het oude gebouw volgens Lauwaars een fijne sfeer hangt zou een nieuwe locatie ook perspectief kunnen bieden voor de toekomst. Zo kunnen lezingen bijgewoond worden door meer mensen tegelijkertijd. Ook wenst het bestuur meer te gaan doen met kindercursussen ('jeugdacademie') die nu ongeveer een jaar bestaat. 

"Op woensdagmiddag hebben we nu cursussen voor basisschoolleerlingen. Daar zouden we eigenlijk wel meer mee willen doen." Ook is er wens voor meer lessen in de zomerperiode. "Vanwege de corona-uitbraak hebben we nu een aantal cursussen van het voorjaar ingehaald in de zomer en dat beviel eigenlijk wel."

Laat je reactie achter