advertentie KBITE

Alle klassen van de Westlandse en Midden-Delflandse basisscholen zitten vanaf maandag weer vol. Signbiblio

Leerlingen en leraren basisscholen blijven thuis na coronamaatregelen

Schooldirecteuren in onze regio merken dat ouders hun kinderen thuis houden naar aanleiding van de maatregelen rond het coronavirus. Ook een aantal leraren met lichte griepklachten is vrijdag niet gaan werken. Dat blijkt uit onderzoek van de WOS onder de directeuren van basisscholen in onze regio.

Alle schooldirecteuren in onze regio werden vrijdag benaderd met een korte vragenlijst, negentien van hen reageerden. Dertien directeuren merkten vrijdagochtend dat ouders hun kinderen uit voorzorg thuis hielden. Uit aanvullende vragen van de WOS blijkt het aantal afwezige leerlingen per school gemiddeld tussen de 10 en 20 procent te liggen. Op een enkele school is een complete klas naar huis gestuurd, omdat de leraar met gezondheidsklachten naar huis moest.

De meeste leerkrachten blijken op dit moment echter nog wel aan het werk, maar dertien directeuren sluiten niet uit dat dat op korte termijn verandert. Daarmee wordt gevreesd voor een verder lerarentekort.

Zeventien schooldirecteuren zeggen dat sommige activiteiten worden afgelast. Het gaat dan bijvoorbeeld om de spinningmarathon die vrijdag zou plaatsvinden in sporthal De Wielepet in Monster. Lessen gaan zoveel mogelijk nog wel door. "Nu je echter voor een verkoudheid al thuis moet blijven, schiet het verzuim echter omhoog", zegt Kevin Mooij van De Groene Oase in Maasland.

Scholen blijven open

Het kabinet besloot donderdag dat tot 31 maart alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd personen niet mogen doorgaan, om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Scholen, waar soms wel honderden kinderen tegelijk bijeen zijn, mogen echter wel open blijven. Volgens premier Rutte raken kinderen minder snel besmet en zouden de gevolgen van het sluiten van scholen groot zijn. Als scholen dicht gaan, moeten ouders thuisblijven en kunnen ze niet werken.

Zeven directeuren vinden dat hun school dicht zou moeten, maar geen van hen overweegt zelf tot sluiting over te gaan. De rest wacht liever op het advies van het RIVM en het kabinet. "We vinden dat we de landelijke richtlijnen moeten volgen, gebaseerd op het oordeel van deskundigen", reageert directeur Erik de Jong van De Driekleur in 's-Gravenzande.

Verwarring

Wel zorgen de huidige maatregelen voor veel verwarring en onrust onder zowel leraren als ouders. Zeker omdat in andere landen kinderen juist niet naar school mogen. "In Frankrijk gaan de scholen wel dicht. President Macron geeft aan dat kinderen de ziekte verspreiden. Hier zeggen ze het tegenovergestelde", zegt Mandy Voois, directeur bij de Koningin Julianaschool in De Lier. Xander Damen van De Nieuwe Weg in Poeldijk vindt wel dat de mensen rustig moeten blijven. "Het is een bijzondere situatie en daar moeten we naar handelen, maar paniek is volgens mij nergens voor nodig."

Over dit onderzoek

De WOS stuurde vrijdag een enquête naar de directies van 59 scholen in Hoek van Holland, Maassluis, Midden-Delfland en Westland en kreeg reactie van 19 scholen. Daarmee is het onderzoek niet representatief, maar het geeft wel een goed beeld.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en de WOS werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.

Laat je reactie achter